Tweehonderd vierkante meter tuingenot in buurttuin ’t Zand

Tweehonderd vierkante meter tuingenot in buurttuin 't Zand
Foto: Ons Son en Breugel
Nieuws

Tussen Houtens en de Vlinderlaan wordt hard gewerkt aan buurttuin ’t Zand, een plek waar heel de buurt hun groene vingers vies kan maken.

Vandaag sloegen de jeugdige tuinders in spé vier afrasteringspaaltjes de grond in. De paaltjes markeren de locatie waar morgen graafmachines een begin gaan maken aan buurttuin ’t Zand, een plek waar de handen in het zand kunnen. De initiatiefnemers openen de tuin voor de hele buurt om samen met de buren en het gezin groene initiatieven te ontplooien.

“We hebben nu niet de ambitie om fantastische vergeten groentes te laten ontstaan, maar wel dat we iets laten groeien,” vertelt Femke Wetzer-van Gils, één van de initiatiefnemers. “We hebben straks een bak met pompoenen, een bak met aardbeien en sla, de simpele dingen. Radijsjes groeien altijd. We hebben al veel geleerd, dat is ook wel leuk om te ervaren.”

Zeven kartrekkers trokken bij de gemeente aan de bel voor de realisatie van de buurttuin, nabij de Maanvlinderlaan. Het initiatief werd door wethouder Kees Vortman met open armen ontvangen en gaf ze duizend euro mee om te starten. Broodnodig startkapitaal, want er moet veel gebeuren om de grond van twintig bij tien meter klaar te krijgen voor de plantjes.

“We hebben al honderden euro’s nodig voor bewatering,” zegt Ellen Maijers. “Gelukkig kan de één van ons water leveren omdat ze tegenover de tuin wonen, maar dat kan niet eeuwig.” Ook vertelt Ellen dat er bakken gemaakt moeten worden waar de grond in kan en alles kan groeien. Hiervoor is de groep enthousiastelingen op zoek naar sponsoren, die zich (net als geïnteresseerden) kunnen melden via buurttuintzand@gmail.com of de Facebookpagina.

Nu de afgelopen paar weken meer rukbaarheid is gegeven aan de buurttuin is het animo in de buurt gegroeid. De club van zeven zal zich de komende weken dan ook flink uitbreiden. Femke: “we hebben echt ambities om het mooier te laten worden dan alleen dit begin. Eerst maar eens ergens mee beginnen.”

Post article

Post article