Search
Close this search box.

Uitreiking duurzaamheidsprijs aan winnares Aafke Reker

Wethouder Steven Grevink (PvdA/GroenLinks) overhandigt Aafke Reeker de duurzaamheidsprijs
Foto: Gemeente Son en Breugel

Op donderdag 1 februari was de officiële uitreiking van de duurzaamheidsprijs, gewonnen door Aafke Reker. Zij zet zich in voor het klimaat en de biodiversiteit in Son en Breugel via initiatieven als het voedselbos op Wolfswinkel en verschillende ecologische perken en tuinen. Dit doet zij veelal in samenwerking met inwoners van Son en Breugel.

De initiatieven van Aafke Reker dragen bij aan verschillende duurzaamheidsdoelen, zoals klimaatadaptatie, het bevorderen van de biodiversiteit en het afkoppelen van water. Daarnaast nodigen ze uit tot verbinding tussen mensen. Bezoekers kunnen bloemen of vruchten plukken, en kunnen daarnaast vrijwillig helpen met het onderhouden van de perken en tuinen. Zo hoopt ze bovendien anderen te inspireren om Son en Breugel samen steeds een stukje groener en (bio)diverser te maken.

Invulling van de duurzaamheidsprijs

“De prijs zou ik graag zoveel mogelijk willen delen met mijn dorpsgenoten. Mijn focus ligt hierbij op natuurwaarden en daarmee ook op CO₂-vastlegging. Want een gezonde bodem kan veel CO₂ vastleggen. Daarnaast heeft beplanting veel verschillende waarden. Genieten van de groei en bloei van een plantje ontspant. Daarnaast helpt het de insecten en het leven in de bodem, legt het CO₂ vast, houdt vocht vast en zorgt voor verkoeling op warme zomerdagen.”

“Met een groep zijn we begonnen aan project Van Tegel Naar Egel, dat deze maand van start gaat. We doen als dorp mee met het NK Tegelwippen, maar wat doe je met de plek als die tegels eruit zijn? Daar gaan we mee helpen. We bieden informatie over natuurlijk tuinieren via de Mooi Son en Breugelkrant, zodat de egel ook in onze tuinen voedsel kan vinden. We verloten egelpoortjes van Kado&Zo, om de egel in onze tuinen te laten, er worden inheemse bloemzaden uitgedeeld voor bloemenweides op de plek van de tegels, we delen biologische bloembollen uit en er komen één of twee pluktuintjes in samenwerking met het jeugd IVN in parken in het dorp. Zodoende kun je niet alleen genieten door te kijken, maar ook door te proeven”, aldus winnares Aafke Reker. 

Wat we doen is Groen! 

De duurzaamheidsprijzen zijn onderdeel van de campagne “Wat we doen is groen!”, waarmee de gemeente samen met inwoners, maatschappelijke en commerciële partners stappen zet om de gezamenlijke duurzaamheidsdoelen te halen.