Search
Close this search box.

Uniek bouwproject brengt senioren, starters en jonge gezinnen samen

Uniek bouwproject brengt senioren, starters en jonge gezinnen samen
Foto: Ons Son en Breugel

Door samen de schouders er onder te zetten worden middels een uniek bouwproject aan de IJssellaan 28 woningen gebouwd voor een gemêleerd gezelschap.

Op de plek waar voorheen basisschool de Gentiaan stond, ligt nu een stuk braakliggend land. Maar als alles mee zit, dan zal in de tweede helft van 2019 begonnen worden met een uniek bouwproject. Een bouwproject niet geïnitieerd door een bouwbedrijf of woonstichting, maar door de toekomstige bewoners zelf. Kees van der Meijden, Hans Luteyn, Kees Bierhoff en Johan Slegers (niet op de foto) vertellen over het project waar ze samen ingestapt zijn. “In 2015 hebben we de eerste stappen genomen voor een levensbestendige woning. We hebben hiervoor aangeklopt bij toenmalig wethouder Robert Visser waar dit mogelijk zou kunnen zijn.”

Vanuit de gemeente was interesse voor het een project waarbij ‘samen bouwen’ de insteek was, zolang starters en jonge gezinnen op de woningmarkt ook een kans zouden krijgen. Het nu braakliggende stuk grond achter de Bloktempel was daarvoor een perfecte locatie: dicht bij de supermarkt voor ouderen, dicht bij de school voor jonge gezinnen. Na veel puzzelen mag het resultaat er zijn: negen koopwoningen voor starters, drie koopwoningen voor gezinnen, elf patio koopwoningen en vijf patio huurwoningen. Koopprijzen liggen in het starterssegment tot 200.000-220.000 euro en middenhuurprijzen tot 1000 euro.

Een woning aanschaffen in het project kan zeer aantrekkelijk zijn. De woningen worden geleverd zonder gasaansluiting en met ‘0-op-de-meter’. Door het parkachtige landschap met veel groen waan je jezelf in een bosrijke omgeving. En je ontwerpt de kleine wijk samen met anderen, dus je bepaalt zelf hoe de huizen er uit komen te zien. “Samen beslissen zorgt voor een cohesie en een meer socialere straat. Door samen in te kopen kunnen we ook voor schaalvoordeel zorgen en kosten drukken.”

Een groot project opstarten is als groep is een hele kluif. Gelukkig is er ondersteuning vanuit Vastgoedregisseurs, dat degelijke projecten begeleidt. Zij praten mee over financiën, juridische zaken, bouwkundige zaken, communicatie en onderhandelen met aannemers. Mocht je bang zijn om in een nieuwbouwproject te stappen als starter of jong gezin, dan is er goede begeleiding beschikbaar.

“Voor de seniorenwoningen is inmiddels een wachtlijst, maar we zouden het leuk vinden als starters en jonge gezinnen ook instappen in het project.” Het ontwerpstraject is gestart, dus voor de woningzoekenden die samen met hun buren vorm willen gaan geven aan hun eigen straat is nu het moment om in te stappen. Geïnteresseerden voor een woning kunnen zich melden bij Vastgoedregisseur via telefoonnummer 040-242 3223. Meer informatie is te vinden op de website van Samenbouwen.in.