Search
Close this search box.

Verwachte overschrijding bouw dorpshuis: 2 ton

Het dorpshuis Dommelhuis in Son en Breugel
Foto: Ons Son en Breugel

De gemeente verwacht slechts een kleine overschrijding van 2,45% op het totale budget voor het dorpshuis. De verwachte overschrijding komt daarmee uit op 230.000 euro.

Na tientallen jaren van discussie werd in 2018 de knoop doorgehakt: het dorpshuis moet in de voormalige Sint-Petrus’ Bandenkerk komen. In juni van dit jaar is het gebouw na een grondige verbouwing feestelijk geopend. Nu het project haar einde nadert, maakt de gemeente de balans op.

Tijdens de bouw werden architect Inbo en aannemer Stam en De Koning, net als veel andere bouwprojecten, verrast met stijgende prijzen en langere levertijden. “Toch zijn we er in geslaagd om met sturing, onderhandeling en samenwerking de financiële huishouding behoorlijk in de hand te houden,” zegt het college van burgemeester en wethouders tegen de gemeenteraad.

Totale kosten

De totale kosten voor de bouw is uitgekomen op 9,4 miljoen euro. Dat is 80.000 euro boven het budget van 9,32 miljoen euro. De gemeente heeft nog wel 150.000 euro opzij gelegd voor eventuele nazorg en restpunten. De totale verwachte kosten komt daarmee uit op 9,55 miljoen euro. De bedragen zijn inclusief BTW.

De verwachte overschrijding is bij elkaar opgeteld 230.000 euro, 2,45% van het budget. De dekking van deze overschrijding wil het college financieren uit het potje reserve centrumontwikkeling, waar nog 775.000 euro in zit.

Kostenoverschrijding

De kostenoverschrijding is onder andere veroorzaakt door gestegen staalprijzen voor noodtrappen (15.000 euro), gestegen prijzen voor bouwmaterialen voor onder andere de tribune (10.000 euro), gestegen personeelskosten bij dakdekkers door corona (34.560 euro), extra branddetectie (17.000 euro), extra asbestsanering (17.250 euro) en werkzaamheden aan een trafo (43.000 euro).

Ook de BTW is nog een punt van risico. “We hebben gesprekken gevoerd met de fiscus, op basis daarvan hebben we een voorstel in concept voorgelegd aan de belastingdienst. We wachten nog op uitspraak van de belastingdienst. Ondanks de tussentijdse afstemming met de fiscus blijft de btw nog een financieel risico voor het project.”