Visie: maak van Science Park een echt park om in te werken

Visie: maak van Science Park een echt park om in te werken
Foto: Ingenieursbureau Sweco

Ekkersrijt herbergt een bijzonder stukje bedrijventerrein waar de kenniseconomie floreert: Science Park. Om Science Park toekomstbestendig te maken heeft de gemeente aan ingenieursbureau Sweco de opdracht gegeven een visie voor de toekomst op te stellen.

Samen met de Technische Universiteit Eindhoven, ASML en de High Tech Campus heeft Science Park de grootste concentratie kenniswerkers in Zuidoost Brabant. Het terrein geeft ruimte aan high-technology, science-achtige bedrijven en IT- en mediabedrijven. Bedrijven en hun medewerkers waarderen de park-achtige omgeving en hoge beeldkwaliteit. Er is veel groen en door de wandel- en fietsroutes aantrekkelijk om te bewegen.

Maar dit karakter komt steeds verder onder druk te staan. Science Park is booming, bedrijven op deze lokatie groeien als kool en vragen steeds meer ruimte om te ontwikkelen. Ook hebben deze bedrijven personeel nodig, waardoor de parkeerdruk toeneemt. Hoe los je deze vragen op zonder de economische ontwikkeling te stuiten en het huidige beeld te behouden of zelfs te verbeteren?

Afbeelding: Ingenieursbureau Sweco

Ingenieursbureau Sweco stelt een nieuwe koers voor: een koers die de huidige kwaliteiten met toekomstige vragen verbindt, ruimtelijk en economisch toekomstbestendig is en die ondernemers verbindt. De nieuwe koers vraagt niet langer om strakke ruimtelijke kaders, maar om slimme ontwikkelingprincipes die ruimte kunnen bieden. Er moet meer ruimte komen voor een hoogstedelijk park, een parkeerstructuur, een autoluwe werkomgeving en deelgebruik van voorzieningen.

Science Park moet zich opsplitsen in drie herkenbare gebieden: een prominent en beeldbepalend hart met hoogbouw, private- en open ruimtes in de flanken en een herkenbaar gezicht aan de A50 als etalage. Het hart krijgt hoogbouw tot 70 meter hoog, de flanken middelbouw tot 40 meter hoog en de etalage bouw tot 20 meter hoog.

Afbeelding: Ingenieursbureau Sweco

Het groene karakter moet meer ruimte krijgen zonder dat ontwikkeling van bedrijven in de weg te zitten. Gecompartimenteerde laanbeplanting moet ruimte maken voor een park-achtige structuur. Groen moet de bedrijven en de mensen gaan verbinden, een aangename sfeer teweeg brengen en een gevoel van thuis creëren. Tijdens de pauzes lopen nu al vele medewerkers buiten rond om een frisse neus te halen, maar door dit extra aandacht te schenken wordt dit alleen maar beter. Deze doelstelling komt erg overeen met de visie op het dorp waar Ekkersrijt onderdeel van uitmaakt.

Afbeelding: Ingenieursbureau Sweco

Ook moet Science Park af van de hekken en privaat gebruik van bedrijventerreinen. Door gezamenlijk op te trekken is veel winst te behalen. Een gedeelde en centrale parkeervoorziening zorgt ervoor dat auto’s uit het gebied verdwijnen. Door grond gezamenlijk te ontwikkelen en gebouwen te delen zal meer ruimte ontstaan voor ontwikkeling en kansen bieden.

De visie Science Park wordt op maandag 4 december besproken door de commissie grondgebiedzaken.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play

Post article

Post article