Vluchtelingenwerk in Son en Breugel draait op vrijwilligers

statushouders
Foto: Pixabay

Er is de laatste tijd veel te doen om vluchtelingen in Nederland, waarbij de vraag vaak opdoemt: wat kan ik doen voor vluchtelingen?

De gemeente krijgt ieder jaar een doelstelling om een bepaald aantal vluchtelingen op te vangen. In 2015 is dat 35 individuele vluchtelingen, waarbij het aantal volgend jaar op kan lopen naar 45 tot 50 vluchtelingen. Deze vluchtelingen komen terecht bij Vluchtelingenwerk Son en Breugel, die al zo’n 20 jaar actief is in Son en Breugel. Sommige vrijwilligers zijn al meer dan 15 jaar verbonden met de organisatie die vluchtelingen in Son en Breugel begeleidt en helpt.

De vrijwilligers van Vluchtelingenwerk zijn betrokken bij de begeleiding van vluchtelingen in ons dorp. Daarnaast zijn er taalmaatjes en weer anderen helpen bijvoorbeeld met het invullen van papieren. De vrijwilliger is voor de vluchteling een belangrijk persoon: vluchtelingen hebben een vertrouwenspersoon nodig, omdat ze in een cultuur en maatschappij terecht zijn gekomen, die heel anders is dan in het land van herkomst. Ze spreken de taal niet, weten niet waar ze terecht moeten en kunnen ook getraumatiseerd zijn. De vrijwilligers van Vluchtelingenwerk Son en Breugel helpen waar ze kunnen.

Als een vluchteling in Son en Breugel terecht komt krijgen zij een woning toegewezen door de woningbouwvereniging en ontvangen zij een lening van de gemeente voor de inrichting van het huis, die zij vanzelfsprekend ook terug moeten betalen. Daarnaast wordt er het eerste jaar aan vluchtelingen geadviseerd om een ziektekostenverzekering via de gemeente af te sluiten om een goede dekking te kunnen garanderen. Ook het CMD is een belangrijk aanspreekpunt voor vluchtelingen om vragen op het gebied van wonen, welzijn en (jeugd)zorg te beantwoorden.
Vluchtelingenwerk Son en Breugel krijgt vaak meubilair en kleding aangeboden om vluchtelingen blij mee te maken. Vluchtelingenwerk Son en Breugel heeft echter geen grote opslag om dit soort zaken in op te slaan. Daarnaast hebben vluchtelingen ook een eigen keuze, waardoor ze vaak liever iets kopen bij de kringloopwinkel dat ze mooi vinden in plaats van iets gratis krijgen en in huis zetten dat ze niet mooi vinden. Bovendien heeft vluchtelingenwerk geen eigen opslag, waardoor spullen niet bewaard kunnen blijven. De organisatie heeft vooral behoefte aan mensen, die er enige tijd in willen steken. Help de vluchteling zichzelf thuis voelen in Son en laat hem kennis maken met ons mooie dorp en haar vriendelijke inwoners. Ze leren daarmee erg veel van onze taal en cultuur.

Aanmelden als vrijwilliger voor Vluchtelingenwerk Son en Breugel kan via Teun de Laat: 06 47135943

Post article

Post article