Search
Close this search box.

Voertuig en vier vrijwilligers minder door bezuinigingen brandweer

De motorkap van de brandweerwagen van brandweer Son en Breugel
Foto: Ons Son en Breugel

Zware tijden voor de brandweer in de regio: forse bezuinigingen treffen alle brandweerposten in de regio.

De vrijwilligers van post Son en Breugel werd dit slechte nieuws dinsdagavond medegedeeld tijdens hun oefenavond. Dat er bezuinigd moest worden was bekend, evenals het verdwijnen van hun Snel Interventie Voertuig (SIV). Maar hoeveel vrijwilligers het korps moeten verlaten bleef tot nu toe in nevel gehuld.

Vanaf 1 januari 2018 moet post Son en Breugel hun werk gaan doen met 22 vrijwilligers, daar waar er nu nog 26 vrijwilligers zijn. Het verminderen van het aantal vrijwilligers zou natuurlijk moeten verlopen, bijvoorbeeld door pensioen. De SIV, het voertuig dat drie jaar actieve dienst heeft bij post Son en Breugel, zal te koop worden gezet en vertrekt eind dit jaar.

Niet alleen post Son en Breugel moet inleveren, maar heel Veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost moet de broekriem aantrekken. In totaal moeten 48 vrijwilligers stoppen bij de brandweer. Ook moet er over de gehele linie bezuinigd worden op voertuigen: de tweede tankautospuiten verdwijnen, maken 16 hulpverleningsvoertuigen plaats voor 4 zwaardere hulpverleningsvoertuigen en wordt er geschoven met materieel. De bezuinigen moeten in totaal 4,5 miljoen euro per jaar op gaan leveren.

Maar de Veiligheidsregio investeert ook. De nieuwe piepers met terugmeldfunctie, waardoor posten en meldkamer een beter beeld heeft van wie er opkomt bij een melding, worden in steeds meer posten uitgerold. Ook zette directeur Ron Brons recentelijk nog een handtekening onder een order voor 26 nieuwe tankautospuiten voor de regio. Dit jaar krijgen alle korpsen allemaal dezelfde uitruktenues en helmen om uniform naar buiten te kunnen treden.

Lees meer over de brandweer