Search
Close this search box.

Voormalige begraafplaats geallieerden geëerd met wegwijzer en plaquette

De wegwijzer richting de oude begraafplaats bij Waterhoef
Foto: Ons Son en Breugel

Om het oorlogsverleden van Son en Breugel voor altijd eer aan te doen, is op de Waterhoef een imposante wegwijzer en een plaquette aangebracht. De wegwijzer en plaquette zijn een blijvende herinnering aan de voormalige begraafplaats van de geallieerden uit 1944.

Langs de Rooijseweg is ter hoogte van Waterhoef een imposante wegwijzer verrezen. Het witte gevaarte is een replica van het origineel, waar vrijwilligers van het HOi-Huis de afgelopen maanden hard aan hebben gewerkt. Het idee om de oude wegwijzer in ere te herstellen kwam van de familie van Deursen.

De wegwijzer is in week 36 geplaatst. Tot groot verdriet van de vrijwilligers van het HOi-Huis is bij het transport van de wegwijzer schade ontstaan aan de wegwijzer. De schade is in de loop van de week hersteld.

Plaquette voormalige begraafplaats

Naast de wegwijzer is even verderop op Waterhoef een plaquette te vinden. Op 19 september 1944 is aan het einde van Waterhoef de oorlogsbegraafplaats Wolfswinkel gesticht. De begraafplaats was bestemd voor de gesneuvelde Amerikaanse en geallieerde soldaten. De eerste jaren na de oorlog hebben hier de herdenkingen plaatsgevonden. Nadat de lichamen naar hun definitieve rustplaats overgebracht waren, is de begraafplaats op 30 mei 1949 opgeheven. Daarna kreeg de gebruikte grond zijn oorspronkelijke agrarische bestemming terug.

De plaquette bij de oude begraafplaats bij Waterhoef

De plaquette is in de ochtend van 11 september onthuld door burgemeester Hans Gaillard, in bijzijn van de familie van Deursen en van der Vleuten (de eigenaar van de grond). Ook de Vrienden van de 101 Airborne Division, de Veteranen Son en Breugel en andere belangstellenden waren aanwezig om de onthulling van de plaquette te aanschouwen. Op de plaquette zijn oude foto’s te zien van de begraafplaats en historie van deze bijzondere plek.