Search
Close this search box.

Waan je in de wereld van Jules Verne in een unieke reis om de wereld

Waan je in de wereld van Jules Verne in een unieke reis om de wereld
Foto: Hans Waals

Met de voorstelling Reis Om De Wereld In 80 Dagen weet harmonie Pro Honore et Virtute door middel van hun muzikale kwaliteiten en visuele ondersteuning het Vestzak in ruim een uur tijd de wereld te laten ervaren.

Ons Son en Breugel is fan van harmonie Pro Honore et Virtute. Als je onze stukjes hebt gelezen over MaestroMusic In Blue en het Koningsconcert van de afgelopen tijd, dan moge dat wel duidelijk zijn. Het is een harmonie van hoog niveau, dat klassiek melodieën en moderne pop samen weet te brengen met hun instrumenten. Met hun nieuwste voorstelling, het stijf uitverkochte Reis Om De Wereld In 80 Dagen, weet Pro Honore et Virtute onderleiding van dirigent Johan Smeulders deze eigenschappen te vertalen in een vermakelijk verhaal.

In Reis Om De Wereld In 80 Dagen, voorgelezen door Linda van der Stelt, waan je je in de wereld van schrijver Jules Verne, zoals hij die omschreef in het gelijknamige boek dat hij uitbracht in 1873. De harmonie neemt je mee op de reis van de altijd stipte Phileas Fogg, die een weddenschap aangaat dat hij in tachtig dagen om de wereld kan reizen. Met hem reist knecht Passepartout, en worden op de hielen gezeten door de Britse rechercheur Fix. Onderweg beleven zij de grootste avonturen op bijna alle continenten. Van Londen en Parijs, tot Egypte en India, via Japan en Amerika.

En wie zijn ogen sluit en zich mee laat slepen door de muziek, waant zich ook echt op wereldreis. Het gezelschap weet de klanken van de landen die onze helden aandoen goed over te brengen. Hierbij werd slim gebruik gemaakt van visuele ondersteuning, zowel op het witte doek als fysiek. Zo weet Alex van Hove in een dubbelrol als rechercheur Fix (met de haast wel verplichte Pink Panther op de achtergrond) en als Frank Sinatra in het nummer New York New York (dat niet echt past binnen de tijdsgeest van het verhaal) zijn theatrale talent in te zetten ten behoeve van het verhaal.

Foto: Hans Waals

In Egypte komen we Petra Mestrom, buikdanseres van Mara’s Dansstudio, tegen die door de beperkte ruimte op het podium moeite hadden om te bewegen. Met zo’n groot harmonie orkest en zo’n klein podium is dat nu eenmaal moeilijk. Desalniettemin een voorbeeld van het versterken van beeld en geluid door net dat beetje extra’s toe te voegen. Ook de circuskunsten van Joris Zillekens, die in het donker met zijn jongleerkunsten nog een extra dimensie wist te geven aan de vrolijke circusverhalen. Een creatieve insteek.

Door slim in te spelen op videobeelden, laat de harmonie zich van een andere kant zien. Dirigent Johan Smeulders wist het nummer Around The World In 80 Days van Otto M. Schwarz, een samenspel van alle landen die onze avonturiers waarin alle stijlen de revue passeren, visueel en muzikaal in elkaar te mixen. Knap, als je nagaat dat het nummer bijna 10 minuten lang is. Ook de Elephant March, iedereen welbekend uit de animatiefilm Jungle Book, weet de tocht door de jungle akoestisch en visueel goed tot de verbeelding te laten spreken.

In totaal heeft de harmonie het Vestzak drie keer vol weten te krijgen met haar voorstelling. Ook na afloop was er nog genoeg te beleven met buikdans- en jongleerworkshops. Degene die een kaartje hebben weten te bemachtigen hebben kunnen genieten van een diverse voorstelling vol verrassingen die je op het puntje van je stoel laat zitten, in volle spanning om er achter te komen of Phileas Fogg zijn reis weet te volbrengen in tachtig dagen en hij de weddenschap weet te winnen.