Webshop Local Food: een eerlijke prijs voor de lokale boer [advertorial]

Thijs Valckx en Jonathan Franken van Local Food in een veld met artisjoken
Foto: Local Food
Nieuws

Vanaf 9 november is het mogelijk om je lokale boodschappen online te doen. Boeren en producenten uit onze regio hebben ontzettend veel last van de sluiting van de horeca. Ze blijven veelal met voorraad zitten doordat er op dit moment bijna niets door de horeca wordt afgenomen. Waar omwonende boeren vaak wel weten te vinden maar stromen anderzijds
supermarkten vol. Men krijgt simpelweg lokale bedrijven niet gevonden, het kost te veel tijd of ze zijn niet op de hoogte van al het moois wat onze streek te bieden heeft. Er zijn zoveel prachtige ingrediënten in de buurt van Eindhoven wat het mogelijk maakt om elke dag gevarieerd te kunnen eten.

Grootgrutter vs. lokaal

Terugkomend op het feit dat overvolle supermarkten en bezorgdiensten veelal niet-duurzame en milieubelastende producten aanbieden die vaak duizenden kilometers hebben afgelegd voordat ze op het bord van de consument belanden werkt Local Food volgens het principe ‘binnen 12 uur van boer tot bord’. Hier komen een aantal voordelen uit voort: verse-/seizoensgebonden producten, langere houdbaarheid, transparantie over de herkomst en een kleinere ecologische voetafdruk. Lokaal je boodschappen doen is een fulltime job -producenten zitten verspreid rondom Eindhoven-, het bij elkaar scharrelen van je complete weekboodschappen vergt erg veel tijd door middel van een lokale webshop wil Local Food hier verandering in brengen. Door nauwe samenwerking met onze ‘locals’ (lokaal ambachtelijke leveranciers) kan Local Food zonder abonnement vier dagen per week jouw boodschappen doen.

‘Wij roepen daarom nog niet aangesloten boeren en producenten op zich aan te sluiten bij ons netwerk’

Het ontstaan van Local Food

Local Food is ontstaan omdat wij, net als vele andere ondernemers, ontzettend hard getroffen werden door de gevolgen van COVID-19. Gelukkig zijn we vanuit onze ervaring binnen de horeca gewend dat we snel kunnen schakelen. In het ‘oude normaal’ waren we beide actief als freelance chef. Door de passie voor ons vak begonnen we al snel met het verzorgen van lunches en maaltijden met enkel lokale producten, overschotten verwerkten wij tot (h)eerlijke lunches. We maakte bijvoorbeeld jam van gered fruit, atjar van bijna verspilde groente en zoetzuur van te ‘kleine’ bloemkolen en romanesco’s. Na enthousiaste reacties van onze gasten over de pure smaak, kwaliteit en versheid van onze producten kregen wij steeds vaker de vraag of we ook producten los konden leveren. Na overleg kwamen we al snel tot de conclusie dat dit in de vorm van een webshop perfect zou zijn voor onze gast. Voor de boer is dit een manier om zijn producten in de stad te krijgen en voor ons een kleine moeite omdat we wekelijks bij deze boeren kwamen. Op deze manier houden we de keten nog korter en duurzamer.

Korte ketens in heel Nederland

Jonathan en Thijs van Local Food: “Voedselproducenten zitten in zwaar weer, met onze lokale webshop willen wij hen zoveel mogelijk steunen.” Door de kleinschaligheid van onze ‘locals’ gaat kwaliteit vaak boven kwantiteit en dat proef je. Dit willen we graag met iedereen delen en om die reden hebben we een webshop gemaakt waar iedereen blij van wordt. Onze webshop bestaat uit verse ambachtelijke producten (enkel uit de regio) die met zorg en vakmanschap zijn geproduceerd. Local Food roept dan ook iedereen op om de korte ketens te steunen. Zo kunnen de lokale voedselproducenten blijven doen waar ze goed in zijn én voorkomen we dat er onnodig voedsel wordt verspild. Help elkaar en doe mee.

Onze ‘locals’

In de regio Eindhoven zijn de volgende ‘locals’ aangesloten: Local Food Eindhoven, Philips Fruittuin, Den Elshorst, Vleesrokerij Ad Reinders, Van Hooff zacht fruit, slagerij Thomas Koppens, kaasboerderij de Ruurhoeve, Qarc Zuivel, bakkerij Meelmuts, Alles Uit De Soep, Saanenhof geitenkaas, Oppers groenten, De Genneper Hoeve, Stadsbakkerij Broodt, Poelier Kapteijns, De Walhoeve, Duurzame Kost, de Stoerderij, Lekker’nei en brouwerij van Moll.

Hoe kun jij helpen?

Neem een kijkje op https://localfoodeindhoven.nl/ bestellingen maandag tot en met donderdag voor 12:00 besteld worden de volgende dag geleverd.

Post article

Post article