Search
Close this search box.

Weerbaarheidsactie tegen criminaliteit transportsector

Banden van vrachtwagens uit de transportsector
Foto:

Vandaag was er op bedrijventerrein Ekkersrijt in Son en Breugel speciale aandacht voor het voorkomen en bestrijden van georganiseerde criminaliteit in de transportsector. De focus lag hierbij op preventie. Douaniers en agenten gingen met 40 chauffeurs en 19 bedrijven in gesprek over de criminele inmenging en de risico’s die dat met zich meebrengen.

Naast de gesprekken werd ook de game Operatie Zelos onder de aandacht gebracht. Deze game wordt gespeeld door de ogen van een vrachtwagenchauffeur en een planner. Daarbij worden op belangrijke momenten keuzes voorgelegd.

Preventie

Brabant is een logistiek knooppunt voor de hele wereld. Niet alleen voor legale goederen. Maar ook voor illegale goederen, zoals drugs, geld en wapens. Ondernemers worden vaak onbewust betrokken bij criminele praktijken.

Sinds 2020 is er onder de vlag van het programma TFOC (Transport Facilitated Organized Crime) speciale aandacht voor het bestrijden en voorkomen van georganiseerde criminaliteit in de transportsector. Samen met de branche werken politie, Openbaar Ministerie, Douane, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee, PVO Brabant-Zeeland en gemeenten aan het weerbaar maken van chauffeurs, ondernemers en andere belangrijke spelers in de logistieke sector tegen criminele inmenging.

Deze aanpak wordt in heel Nederland toegepast. De integrale aanpak is een initiatief van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid en het Landelijk Parket samen met de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. Hierbij is vooral de samenwerking tussen publieke partijen met bedrijven uit de transportsector essentieel.

Platform Veilig Ondernemen

Speciaal voor ondernemers is er het Platform Veilig Ondernemen (PVO Brabant-Zeeland). Zij kunnen hier terecht voor advies en ondersteuning rondom veiligheidsvraagstukken. Binnen het platform worden veiligheidsmaatregelen ontwikkeld en onder de aandacht gebracht. Een veilige (werk)omgeving is immers noodzakelijk voor een succesvol bedrijfsleven en een gezond ondernemersklimaat. In de strijd tegen onder andere ondermijnende criminaliteit, cybercrime, vastgoedfraude en High Impact Crimes zet het PVO in op voorlichting, instrumentontwikkeling en het aanjagen van samenwerking.

Melden verdachte situaties en overlast

Bedrijven en inwoners kunnen bijdragen aan een veilige leefomgeving. Zij kunnen verdachte situaties en/of overlast bij de politie via 0900-8844. Anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl.