Welke partij in Son en Breugel past bij jou? Doe de Ons Stemhulp

Stembus met beeldmerk van de Ons Stemhulp voor stemadviezen
Foto: Ons Son en Breugel

Ons Stemhulp, de online tool waarmee inwoners van Son en Breugel de lokale politieke partij kunnen vinden die bij hen past. Zo gaat Son en Breugel op 14, 15 en 16 maart 2022 goed geïnformeerd naar de stembus.

Nieuwbouw, duurzaamheid, het centrum, verkeer… 14, 15 en 16 maart gaat Son en Breugel naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezing. Inwoners bepalen dan wie zij als vertegenwoordiging willen zien in de gemeenteraad, die veel belangrijke beslissingen voor ons neemt. Als je door de bomen het bos niet meer ziet, zorgt Ons Son en Breugel er voor dat inwoners onafhankelijke stemadvies kunnen krijgen.

Hoe is de stemhulp tot stand gekomen?

Twee jaar geleden is Ons Son en Breugel begonnen met het ontwikkelen van een stemhulp voor Son en Breugel. Een tool waarmee inwoners van Son en Breugel kunnen ontdekken welke lokale politieke partij het beste bij hen past. Op een neutrale, onafhankelijke en gelijkwaardige manier. De code die de stemhulp mogelijk heeft gemaakt is op basis van open source bijdrages.

Inwoners van Son en Breugel en de lokale politieke partijen hebben meegewerkt aan de stemhulp. Wij heeft iedereen gevraagd om stellingen in te sturen voor de stemhulp. Zo weten we welke belangrijke onderwerpen er leven onder de inwoners en in de lokale politiek. Deze zijn verzameld en uitgewerkt tot een vragenlijst.

Alle politieke partijen zijn benaderd om de vragenlijst in te vullen. De acht partijen zijn (in alfabetische volgorde) CDA, D66, Dorpsbelang, Dorpsvisie, Hart Voor Son en Breugel, PvdA/GroenLinks, Voor U en VVD. De partijen hebben per stelling aangegeven hoe eens of oneens zij er mee zijn en wat hun standpunt is. Aan de hand van de spreiding in de antwoorden en onderwerpen is een definitieve lijst met stellingen opgesteld en verwerkt in de stemhulp. De partijen zijn in de gelegenheid de stemhulp te testen, op correctheid te controleren en aanpassingen te doen.

Als je kennis wilt maken met de lijsttrekkers van deze partijen, raden we aan om de lijsttrekkers interviews op Ons Son en Breugel te bekijken. Dan vertellen ze ook gelijk wat meer over hun partijprogramma, wie er op de kieslijst staan en wat de kernwaardes zijn van de partij. Dat kan in de vorm van een video, een podcast of een korte geschreven samenvatting. Daar vind je ook een link naar bijvoorbeeld de website en social media kanalen, mocht je meer informatie willen over de partijen.

Hoe werkt de stemhulp?

De Ons Stemhulp werkt op basis van stellingen. In totaal zijn er 21 stellingen met uiteenlopende onderwerpen zoals duurzaamheid klimaat, het centrum van zowel Son als Breugel, het onderhoud van het groen en infrastructuur en natuurlijk woningbouw.

De stemhulp vind je op Ons Son en Breugel (www.onssonenbreugel.nl) door in het menu op ‘Stemhulp’ te klikken, bovenaan de website. Je kunt ook rechtstreeks surfen naar onssonenbreugel.nl/stemhulp. Je krijgt van ons een korte uitleg hoe de stemhulp in elkaar zit en hoe het werkt. De stemhulp werkt op je computer, je tablet en je smartphone.

Ben je er klaar voor? Klik dan op ‘volgende’. Je krijgt meteen de eerste stelling gepresenteerd. Lees de stelling goed door. Onder de stelling, vind je een kleine toelichting op de stelling, dat je eventueel bij zou kunnen staan bij het maken van een beslissing of de stelling wat voor je verduidelijkt.

Nu kun je aangeven wat je van de stelling vindt, op een schaal van vijf. Aan de meest linkerkant vind je ‘oneens’, aan de meest rechterkant vind je ‘eens’. Je kunt dus zelf graderen hoe eens of oneens je het bent met de stelling. Als je hebt besloten hoe eens of oneens je bent met de stelling, kun je het bolletje inkleuren dat het meest jouw mening reflecteert.

Onder deze schaal, vind je de vraag hoe belangrijk jij de stelling vindt. De ene persoon is heel begaan met het ene onderwerp, de andere persoon met een ander onderwerp. Je kunt daarom aangeven of je de stelling niet belangrijk, neutraal of belangrijk vindt. Dit noemen wij het ‘gewicht’ van jouw antwoord. Dit ‘gewicht’ wordt meegewogen in jouw uiteindelijk advies.

Twijfel je, of wil je weten wat het standpunt is van de politieke partijen over deze stelling? Als je op ‘Toon de standpunten’ klikt vertellen de politieke partijen wat zij vinden van de stelling. Door op de partijnaam te klikken, verschijnt het standpunt van de partij.

Klaar voor de volgende stelling? Klik van op de blauwe ‘volgende’ knop. Deze verschijnt pas als je heel de stelling hebt ingevuld, dus zowel hoe eens of oneens je bent met de stelling als het gewicht dat je aan de stelling meegeeft. Je kunt ten alle tijden op de ‘vorige’ knop klikken om een stelling terug te gaan, mocht je je bedacht hebben.

De uitslag

Alle stellingen ingevuld? Dan is het nu tijd om er achter te komen welke partij het beste bij je past. Als je op ‘Ga verder’ klikt, krijg van ons de uitslag. Alle stellingen die je in hebt gevuld worden vergeleken met wat de politieke partijen in hebben gevuld en het gewicht dat jij hebt gehangen aan de stelling.

Je leest hoeveel procent alle partijen bij jou passen, met de partij die het beste bij je past bovenaan en de partij die het minst bij je past onderaan. Iedere partij heeft een kleine toelichting gegeven op het partijprogramma, zodat je in vogelvlucht weet waar de partij voor staat. Klik op de partij om meer te weten. De partij die het beste bij je past presenteert meteen zijn partijprogramma.

Wil je terugkijken per stelling hoeveel procent een partij bij je past? Klik dan op ‘Bekijk stellingen.’ Je kunt ze dan nog teruglezen inclusief wat de partijen er van vonden. Superhandig als je net bij dat ene ontwerp wilt weten welke partij bij je past.

We hopen dat je nu vol goede moed aan de slag kunt met de Ons Stemhulp. Heel veel plezier met het invullen en vooral veel wijsheid als je 14, 15 of 16 maart 2022 in het stemhokje staat.

Post article

Post article