Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wethouder van den Nieuwenhuijzen hijst regenboogvlag op Coming-Outdag

De regenboogvlag bovenin een vlaggenmast
Foto: Ons Son en Breugel

Son en Breugel bekent kleur en laat zien open te staan voor de LHBT-gemeenschap.

Wethouder van den Nieuwenhuijzen heeft in zijn hoedanigheid als Mr. Gay Nederland alle gemeentes een brief gestuurd met de wens om vandaag, Coming-Outdag, de regenboogvlag te hijsen als statement voor homo acceptatie in hun gemeente. Het COC, de Nederlandse vereniging tot integratie van homoseksualiteit, zond naar veel gemeentes nog een brief om de wens van de wethouder te onderstrepen.

Wethouder van den Nieuwenhuijzen hijst regenboogvlag op Coming Out dag
Foto: Ons Son en Breugel

Achttien gemeentes antwoordde de wethouder en zullen de vlag laten wapperen vandaag, een aantal dat van den Nieuwenhuijzen tegen vond vallen. COC Midden Nederland heeft op één na alle gemeentes die onder hun hoede vallen zover gekregen om de vlag te hijsen, COC Noord-Holland heeft ook veel gemeentes over de streep getrokken.

Op Coming-Outdag vindt jaarlijks op 11 oktober plaats, waarbij aandacht wordt besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender (LHBT) openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen oftewel de coming-out. Een belangrijke stap, omdat incidenten zoals twee weken geleden in Maastricht waarbij de bekende Amsterdamse drag queen Lady Galore samen met twee andere queens aangevallen werden.

Wethouder van den Nieuwenhuijzen hijst regenboogvlag op Coming Out dag
Foto: Ons Son en Breugel

“Het debat is gelukkig een stuk geciviliseerder tegenwoordig.” zegt Tom van den Nieuwenhuijzen. “In 2001 waren we de eerste die het huwelijk openstelde, iedereen kon op dezelfde manier trouwen. Geen homohuwelijk, maar één huwelijk voor iedereen. Dat is waar je voor streeft. Maar toch hadden we beperkingen op het gebied van adoptie, gezinnen, erfrecht… we gingen er allerlei beperkingen aan toevoegen voor stellen van gelijke stand.”


Lees meer over wethouder van de Nieuwenhuijzen