Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wethouder van den Nieuwenhuijzen wil actie in zaak Sonse Heideloop

oud meer sonse heideloop Sonse Heide
Foto: Ons Son en Breugel

Kan scoutinggroep Dutmella straks nog wel veilig recreëren als hun nieuwe blokhut nabij de Sonse Heideloop klaar is? Wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen zit er bovenop.

Afgelopen donderdag fietsten we met wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen mee langs bosgebied west, waar afgelopen jaren flink gewerkt is om alles plezieriger te maken voor recreatie. Bij plezierige recreatie hoort ook een veilige Sonse Heideloop, waar Rendac afvalwater loost. Mede door berichtgeving van weekblad Forum en onderzoeken van de GGD is de veiligheid van de ‘stinkloop’ hoog op de agenda komen staan van wethouder van den Nieuwenhuijzen. Hij stond graag even stil bij de stand van zaken tussen de gemeente en het Waterschap.

“In hun persbericht heeft het waterschap aangegeven dat er drie dingen noodzakelijk zijn naar aanleiding van de onderzoek en het advies van de GGD. Ten eerste op korte termijn bebording plaatsen zodat mensen weg blijven uit de bodem in de Sonse Heideloop. Uit onderzoek blijkt dat moerasgassen zich ophopen in het slib en in de bodem van de Sonse Heideloop. Ten tweede gaat het waterschap actief in gesprek met de scouting (Dutmella, red.). Wat betekent dit nou voor de scoutinggroep die hier langs die beek zit? De scouting moet weten waar zij aan toe zijn. Het derde is sanering. Uit het advies van de GGD en de conclusie van het waterschap komt naar voren dat in ieder geval dit stuk (het slootje langs Dutmellapad, red.) gesaneerd zou moeten worden omdat hier de hoogte concentratie moerasgas is gevonden. Notabene bij Dutmella ook.”

Maar het plaatsen van borden blijkt in de praktijk moeilijker dan gedacht. Het waterschap moet, op aandringen van de GGD, deze borden plaatsen. Het waterschap is echter van mening dat volksgezondheid een taak is van de gemeente. De gemeente kan de borden niet plaatsen omdat die hen in een juridisch zwakkere positie brengt. “Het waterschap neemt de zorgen van onze inwoners onvoldoende serieus, waardoor ik me genoodzaakt voel om de publieke opinie haar werk te laten doen.” Ook over het saneren is de wethouder volop in gesprek met het waterschap wanneer dat gaat gebeuren. “Ik vind dat ze dit zo snel mogelijk moeten doen. Ik wil dat als de blokhut klaar is dat het hier ook veilig is voor de scouting.”


Lees meer over de Sonse Heideloop


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play