Search
Close this search box.

Wethouder Vortman bekijkt aanpassingen aan straatjuwelen

Straatjuweel
Foto: Ons Son en Breugel

De afgelopen week was Son en Breugel in de ban van de straatjuwelen. Op social media kwam een stortvloed aan kritiek.

De afgelopen tijd is er een stortvloed aan kritiek gekomen op de nieuw geplaatste straatjuwelen in het traject Boslaan – Eind. De straatjuwelen zouden niet opvallen, niet goed aangegeven zijn, op de verkeerde plaatsen staan en zorgen voor onduidelijke situaties. Ook fietsers zouden door de files die ontstaan minder veilig zijn. Ten minste twee paaltjes op de straatjuwelen zijn hierbij al geraakt door auto’s.

De kritiek, voornamelijk via Facebook, heeft ook het gemeentehuis bereikt. In de gemeenteraadsvergadering van gisteravond werden er door meerdere raadsleden vragen gesteld over de maatregel. “We constateren wel dat er op Facebook dingen gezegd worden die voor ons aanleiding zijn om te gaan kijken,” zei wethouder Kees Vortman in de gemeenteraadsvergadering. “Deze straten staan regionaal in de top 5 van gevaarlijke straten in het MRE. Er moest iets gebeuren.”

Binnenkort zal de gemeente het plaatsen van de juweeltjes evalueren. “Alle informatie die we van bewoners terugkrijgen nemen wij ook mee. Deze paaltjes staan overal in Nederland. Als ze overdag slecht zichtbaar zouden zijn zou het gek zijn dat ze bij ons minder zichtbaar zijn dan elders in Nederland. Maar er zijn punten waar we aandacht aan besteden.”

De paaltjes zouden voor ‘enkele tientjes’ bijvoorbeeld geel gemaakt kunnen worden om beter zichtbaar te worden. “Overigens is het wel zo dat als iemand 30 rijdt heb je een remweg nodig van vier meter met negen meter reactietijd. Dat is dertien meter dus in essentie zou iedereen dat paaltje ruim moeten kunnen zien.” Ook in de Boslaan waar de juwelen heel dicht op elkaar zouden staan (en mensen zelfs via de berm rechts langs de juwelen af gaan) wordt hierbij bekeken. De plaatsen waar de juweeltjes staan zijn mogelijk ook onderhevig aan verandering. Ook de mogelijk foute bebording wordt opnieuw bekeken.

“We nemen deze maatregel niet voor niets. We zijn er al zo lang mee bezig geweest. Flitsen kan niet, dat doet men niet op dergelijke 30 kilometerwegen. Zomaar toe blijven kijken hoe het verkeer toe neemt en er veel te hard gereden wordt dat is voor het college geen optie.” Er zijn dorpsbewoners die gevraagd hebben of zij ook straatjuweeltjes in hun straat mogen hebben, bijvoorbeeld in de Hendrik Veenemenstraat. De wethouder kan in deze straat voorlopig nog geen verkeersremmende maatregelen nemen omdat volgens hem dit een belangrijke aanrijroute is voor hulpverleners.

De automobilisten die tegen de paaltjes aangereden zijn hebben zich nog niet gemeld bij de gemeente.