Wij leggen uit waar je op moet letten bij afvalinzameling door Blink

Screenshot uit de explainer afvalinzameling door Blink met Rutger van der Heijden
Foto: Ons Son en Breugel
Nieuws

Het bedrijf dat is Son en Breugel het afval opgehaald en verwerkt gaat veranderen, maar wat verandert er precies en waar moet je op letten? Dit is de explainer afvalinzameling door Blink.

De gemeenteraad van Son en Breugel heeft op 18 maart 2021 besloten dat per 1 januari 2022 Baetsen niet meer het afval komt ophalen en gaat verwerken. De gemeenteraad heeft namelijk besloten dat Blink dat mag gaan doen.

Blink is een publiek-privatelijke samenwerking tussen de gemeentes Asten Gemert-Bakel, Deurne, Heeze-Leende, Helmond, Laarbeek, Nuenen, Someren en de afvalverwerker Suez uit Helmond. Deze acht gemeenten hebben hun krachten gebundeld om afvalvraagstukken samen op te lossen. Samen sta je nu eenmaal sterker als alleen, is de gedachte. Zeker voor kleine gemeentes.

Suez zorgt onder andere voor het ophalen en verwerken van het afval. Naast afval regelt Blink ook onderhoud en reiniging van de openbare ruimte, maar daar is in Son en Breugel voorlopig nog geen sprake van. Blink

  • telt 110.000 huisaansluitingen in acht gemeentes
  • heeft 110 medewerkers
  • verwerkt zo’n 105 ton aan grof en fijn huishoudelijk afval per jaar

Klinkt mooi toch, zo’n samenwerkingsverband tussen gemeentes uit de regio en een afval verwerken waar Son en Breugel zich bij aan kan sluiten? Er zijn een paar dingen waar je toch wel rekening mee moet gaan houden.

De ophaalt frequentie gaat (wellicht) veranderen

De huidige ophaalfrequentie van het afval in Son en Breugel, met uitzondering van ’t Zand, ziet er als volgt uit: de grijze container één keer per vier weken, de groene container in de zomer één keer per week en in de winter één keer per twee weken, oud papier één keer per twee weken en het PMD één keer per week.

De gemeenteraad wil het serviceniveau graag behouden, maar daar zitten ook kosten aan verbonden. Door bijvoorbeeld de groene bak en het PMD minder vaak op te halen kunnen we kosten besparen. De gemeenteraad moet hier later in het jaar nog een beslissing over nemen.

Je gaat sowieso meer betalen voor het ophalen van het afval

Van de twee smaken die voorgelegd is aan de gemeenteraad, opnieuw aanbesteden of aansluiten bij Blink, is Blink de duurdere variant. Als we de huidige frequentie van het ophalen van afval aanhouden, dan zouden we 27 euro meer gaan betalen per jaar per huishouden naar 199 euro.

Passen we de frequentie aan, dan zou je zomaar één euro extra per jaar gaan betalen per huishouden naar 165 euro per jaar. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek die de gemeente heeft uit laten voeren.

Transport is minder duurzaam

Baetsen op Ekkersrijt, lekker dichtbij. Vrachtwagens hoeven minder ver te rijden om het afval op te halen en terug te brengen voor verwerking. Suez, die onderdeel is van Blink, zit in Helmond waardoor vrachtwagens een stuk verder heen en weer moeten rijden. En zijn plannen om duurzamer te gaan rijden, maar dat gaat de wel een tijdje duren.

We nemen afscheid van lokale ondernemer

Door het opnieuw Europees aanbesteden van het afval in Son en Breugel zou Baetsen zich opnieuw in kunnen schrijven om het afval in Son en Breugel op te kunnen halen en te verwerken. Een Europese aanbesteding heeft natuurlijk nooit zekerheid dat je de opdracht krijgt, maar door voor Blink te kiezen sluit je staat in ieder geval helemaal uit.

Blink gaat ook de milieustraat overnemen

Onderdeel van het ophalen en het verwerken van afval is de milieustraat. Deze gaat door Blink overgenomen worden. Mensen die er nu werken zijn natuurlijk in dienst van Baetsen, maar Blink gaat kijken of dat ze hier en daar nog wat mensen over kunnen nemen. Wat de gevolgen zijn voor de openingstijden en de prijzen is het nog niks bekend.

Blink is een samenwerkingsverband

Zoals gezegd is Blink een samenwerking tussen acht gemeentes en de afvalverwerker Suez. Son en Breugel schuift daar nu als negende gemeente aan. Omdat je met acht andere gemeentes aan tafel zit kan je stem minder goed gehoord worden. Maar het heeft ook voordelen zoals het delen van kennis.

We hopen dat je nu iets beter weet wat je te wachten staat als je per 1 januari 2022 je container aan de straat zet. Wil je meer van dit soort content zien, kijk dan natuurlijk op Ons Son en Breugel TV en meer informatie over afval in Son en Breugel lees natuurlijk op onssonenbreugel.nl.

Post article

Post article