Wim Vink promoot barbecue in Nederland en de rest van de wereld

Foto: WBQA

De Nederlandse tak van de WBQA zet zich in om barbecue als sport en vrijetijdsbesteding te promoten. Voorop loopt voorzitter Wim Vink.

Wim Vink uit Breugel is een druk baasje. Als jonge jongen begon Wim te helpen in de slagerij om daarna zelf ruim 10 jaar lang een eigen slagerij te hebben. Nu is hij chef poelier bij de horecagroothandel Hanos en maakt hij met zijn webshop Barbecueplein heel wat barbecue liefhebbers door heel Nederland blij. Maar toch weet Wim tijd vrij te maken om het barbecueën in Nederland te promoten als voorzitter van de Nederlandse WBQA, de World Barbecue Association. De Nederlandse tak is sinds 2014 actief.

“Ik steek heel veel tijd en energie in het promoten van barbecueën. De WBQA maakt veel promotie om gezond te kunnen barbecueën, promoten we workshops, organiseren we wedstrijden en maken barbecueën voor het hele gezin toegankelijk. Het samen zijn en saamhorigheid hebben wij hoog in het vaandel. We organiseren wedstrijden, hier in Son en Breugel en in Amsterdam.” Als voorzitter van de Nederlandse WBQA reist Wim Vink de hele wereld over en neemt ervaringen die hij in andere landen opdoet mee terug naar Nederland.

“Ik ben veel in het buitenland om daar mee te helpen om barbecue wedstrijden te organiseren en te praten over hoe we het anders kunnen doen. De WBQA is een hele cultuur waar 35 landen bij aangesloten zijn.” Landen organiseren wedstrijden, zoals de Nederlandse kampioenschappen tijdens het Barbecue Spektakel. Ook is er een officieel wereldkampioenschap en Europees kampioenschap waar Wim mede mag bepalen waar dat gehouden zal worden, zoals dit jaar in de Ierse stad Limerick. “De winnaar van het Nederlands kampioenschap mag meedoen aan het wereldkampioenschap. Dat duurt een hele week.”

Wim Vink is trots als voorzitter van de WBQA. “Als je supporters van Ajax en PSV bij elkaar zet, zie je meteen een groot verschil. Maar als je barbecue liefhebbers bij elkaar zet, kunnen zij de hele avond over eten praten. Zeijkunnen ook een andere smaak hebben, maar zullen nooit ruzie krijgen.” Een stukje kip kan je op vele verschillende manieren lekker maken, maar echte liefhebbers willen altijd van elkaar proeven. Vaak onder het genot van een lekker drankje.

Iedere barbecue liefhebber kan lid worden van de WBQA. Leden ontvangen dan het blad Fire&Food, kunnen zich inschrijven voor workshops, krijgen toegang tot horecagroothandel Hanos en worden actief betrokken bij de WBQA. De WBQA leidt ook juryleden op voor de echte fijnproevers. “Je bent zo betrokken als je zelf wilt. Je moet het zien als een voetbalclub: als je er nooit naartoe gaat kun je er nooit voetballen. Lid worden is interessant voor zowel beginners als gevorderden.” Mensen die barbecueschierig zijn geworden zich aanmelden via de website van de WBQA.

Wim Vink zal 26 augustus en 27 augustus zichzelf als voorzitter zich inzetten tijdens het Barbecue Spektakel. Tijdens het Barbecue Spektakel bij hotel restaurant La Sonnerie wordt naast het Nederlands kampioenschap ook aandacht besteedt aan het leren bereiden van lekker eten op de barbecue, kunnen ideeën worden opgedaan en recepten worden geproefd.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play

Post article

Post article