Zoek
Sluit dit zoekvak.

Foto’s: Wish Outdoor slaagt voor hittetoets

Foto: Visualeyes/Rutger van der Heijden

Het zou een dag voor de recordboeken worden met temperaturen van minimaal 35 graden. Door snel te schakelen heeft Wish Outdoor haar visitekaartje afgegeven en laten zien hoe een festival om moet gaan met extreme hitte.

Wish Outdoor, dit jaar voor de negende keer gehouden op festivalterrein de Aa in Beek en Donk, is trots op wat het ieder jaar neer zet: een muziekviering waarbij bezoekers zich in een andere wereld wanen met muziek en prachtige decors. Met de aangekondigde hitte deed het festival juist waar het goed in is en de vrijwilligers hebben in recordtempo verkoelende maatregelen ingezet.

Enkele dagen voor de start van het festival deed Wish Outdoor al een opvallende oproep: kom later. Het festival zou beginnen om 14.00 uur, het heetste moment van de dag. 30.000 mensen op een hoopje terwijl het kwik op kon lopen tot 38 graden was geen goed idee en aangeraden werd om vanaf 16.00 uur het festival te bezoeken. Een oproep waar massaal gehoor aan werd gegeven, want vanaf 17.00 uur begon het terrein pas goed vol te raken.

Het laat op gang komen van het feest was echter niet van invloed op de sfeer: echte die-hards dansten op beats van bijvoorbeeld de Bass Modulators ondanks de lage aantallen bezoekers en de hoge temperatuur.

Watergevechten

Een aantal restricties die normaal gesproken van kracht zijn, zoals een verbod op zonnebrand en het niet mee mogen nemen van kleine waterpistolen, werd opgeheven. Bezoekers namen massaal waterpistooltjes mee en veelvuldig braken er kleine watergevechten.

IMG_2529

De aanwezige bezoekers werden vanaf binnenkomst overal verwend met verkoelende maatregelen. Direct bij binnenkomst werden bezoekers verrast met een groot voetenbad. Bij de toiletten stonden watertappunten waar bezoekers zelf een flesje met water konden vullen, iets wat in festivalland nog maar weinig voorkomt. Grote waterbassins met sponzen gaven bezoekers een verkoelende plens water. Sproeiers op strategische locaties zorgden voor heerlijke verkoelende regendruppels.

Het terrein werd ook voorzien van extra schaduw in de vorm van tenten. De hangmatten onder deze tenten waren altijd gevuld met festivalgangers die even rustig af wilden koelen. Punt van kritiek was helaas de insmeerbar van de KWF Kankerbestrijding: de heren en dames van de insmeerbar waren veel te druk met het versieren van bezoekers van Wish Outdoor in plaats van hen te wijzen op het gevaar van niet insmeren of hen een donatie te laten doen. Dit kwam pas op gang nadat de zon onder ging en insmeren niet meer nodig was.

IMG_2506

EHBO

De officier van dienst geneeskunde was ook zeer tevreden over het optreden van de organisatie van Wish Outdoor. De EHBO post was voorbereid op het ergste, maar dit bleek nergens voor nodig. De voorzorgsmaatregelen die waren getroffen zorgden er voor dat er maar weinig bezoekers de post hoefden te bezoeken wegens oververhitting. De EHBO post werd gelukkig minder bezocht dan vooraf voorspeld.

Wish Outdoor heeft Nederland festivalland laten zien waar het toe in staat is. Hun creativiteit, die tot uiting komt in hun prachtige decors vol leven, is doorgetrokken in de rest van hun plannen. Hun doel is in ieder geval bereikt: bezoekers werden getransporteerd naar een wereld van verkoeling, gemoedelijkheid en verwondering.