Zoek
Sluit dit zoekvak.

Woonlasten stijgen bij fusie met Nuenen

Ons Son en Breugel doet gemeentelijke communicatie in de ban
Foto: Ons Son en Breugel

Bij een fusie tussen Nuenen en Son en Breugel zal iedereen water bij de wijn moeten doen.

De gemeente vroeg extern adviesbureau BMC Advies om onderzoek te doen naar onder andere de financiële gevolgen bij een fusie tussen de gemeentes Nuenen en Son en Breugel. In hoofdlijnen: Son en Breugel staat er goed voor, maar zal de gevolgen van de slechtere financiële positie van Nuenen voelen in de portemonnee.

Huiseigenaren met een WOZ-waarde van 250.000 euro betalen in Son en Breugel 233 euro en in Nuenen 424 euro. Die kloof kan niet blijven bestaan bij een fusie, waardoor de lasten van de inwoners van Son en Breugel zullen stijgen. De afvalstoffenheffing zijn in het algemeen ook hoger dan in Son en Breugel, maar worden door beide gemeentes op verschillende manieren opgesteld waardoor een directe vergelijking moeilijk is.

Ook in Nuenen zullen incidentele lasten gaan stijgen. Son en Breugel heeft nog altijd de hoogste tarieven voor bijvoorbeeld het plaatsen van een dakkapel in Nederland: voor een kleine verbouwing van 10.000 euro betaal je in Son en Breugel 868,32 euro voor een vergunning, terwijl daar in Nuenen 420,34 euro voor afgerekend moet worden.

Is het advies alleen slecht nieuws? Nee, want het rapport schrijft dat een fusie veel kansen en mogelijkheden biedt. Bedrijven uit Nuenen kunnen bijvoorbeeld profiteren van de kennis en kunde van de bedrijven op Ekkersrijt. De culturele historie van Nuenen geeft ook een unieke en onderscheidende toegevoegde waarde aan het stedelijke gebied.


Lees meer over een mogelijk fusie