Bijna twee jaar geleden startte het woonproject Doorpakken Wonen aan de Heistraat in het centrum van Son en Breugel. Later kwam daar de Molenstraat nog bij. De opzet van het project: zorg op maat voor jongvolwassenen.
In januari 2018 trokken de eerste bewoners in hun appartementen aan de Heistraat 6C. Zij maken allen deel uit van het woonproject van Stichting Doorpakken Wonen en het Regionaal Autisme Centrum (RAC). Door middel van begeleiders geleverd vanuit het RAC ontvangen zij hulp bij onder andere het op orde houden van financiën, koken, poetsondersteuning en andere zaken.
Wouter woont al vanaf het begin van het project aan de Heistraat: “Ik heb een moeilijke jeugd gehad maar heb mijn leven nu voor een groot deel op de rit, ik woon hier graag, het is erg relaxed. In het begin chillde we veel samen en het contact was goed. dat is nog steeds zo maar iedereen heeft wel zijn eigen leventje. Ik hoop hierna een huis te kunnen kopen of een grotere woonplek te huren.” Wouter komt in de beschermde omgeving tot rust en krijgt begeleiding op maat. Dit zorgt ervoor dat hij door kan stromen zodra hij er klaar voor is.
Rick heeft pas sinds vier maanden een eigen plek op de Heistraat: “Ik vindt het project geweldig. Ik heb best wat moeilijke periodes meegemaakt omtrent depressies maar ik voel me hier op mijn plek en kan hier mijn leven weer oppakken. Een soort herstart maken.” In een omgeving met andere jongeren die een rugzakje hebben en het contact met zijn begeleiders kan Rick zich zo op gaan maken voor de toekomst.
“Geen dag is hetzelfde”
Één van die begeleiders in het Doorpakken Wonen project is Jeanette, zelf ook woonachtig in Son en Breugel: “Ik ervaar het als een erg leuk project. Geen enkele dag is hetzelfde. Bij de ene bewoner help je met koken en bij de ander geef je ondersteuning bij de administratie. Ook is het mooi om te zien dat de klik tussen bewoners van de Heistraat en de later erbij gekomen Molenstraat zo goed is. Ik hoop dit nog lang te kunnen doen.”
De afgelopen twee jaar waren met ups en downs. Door dreigende bezuinigingen waren er vaak dingen onzeker en onduidelijk. Nu is alles in een wat rustiger vaarwater terecht gekomen en is de situatie ook wat stabieler. Maaike van Kempen, één van de grondleggers van het project, laat aan Ons Son en Breugel weten dat voor de meeste bewoners de herbeschikkingen zijn afgegeven voor zowel de Heistraat als de Molenstraat. En het RAC de zorg mag blijven leveren aan alle bewoners. De zorgkosten die boven het zogenaamde budgetplafond vallen, worden voorlopig betaald uit het zogenaamde frictiebudget.