Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zelfgemaakte speeltoestellen verwijderen? ‘Hangt af van situatie’

Pont bij de sloot in de Gentiaan
Foto: Ons Son en Breugel

Door enthousiaste kinderen of -ouders gemaakte speeltoestellen mogen door het ontbreken van certificering niet zomaar in de openbare ruimte. De gemeente gaat in dat geval graag in gesprek voor een oplossing.

Recentelijk begon de gemeente Son en Breugel een zoektocht naar de maker van een pontje. Enthousiaste ouders hadden het pontje in de sloot in de Gentiaan aangebracht zodat kinderen over konden varen. De zoektocht was nodig om een gesprek aan te gaan over certificering van het speeltoestel.

“Met de bouwer van het pontje is besproken, dat als het toestel dag en nacht daar staat het een vast object in de openbare ruimte en dus een speeltoestel is. Daarmee is het een gemeentelijke verantwoordelijkheid en zou het toestel niet kunnen blijven staan in verband met een ontbrekend veiligheidscertificaat.”

Aanpassen of verwijderen

Volgens de gemeente moeten alle speeltoestellen in de openbare ruimte “in principe” voorzien zijn van een veiligheidscertificaat of keurmerk. “Als wij denken dat er een onveilige situatie is, kunnen we de maker vragen het toestel aan te passen (indien mogelijk) of te verwijderen, of we kunnen het toestel zelf (laten) verwijderen. Dit is situatie-afhankelijk.”

In het geval van de pont in de Gentiaan wordt gedacht aan het ontoegankelijk maken na gebruik. “Wij hebben gevraagd aan de maakster of zij het toestel elke dag na het gebruik weer kan ontmantelen/opruimen zodat het vlot daar niet ‘vast’ ligt. In dat geval zou het formeel namelijk geen speeltoestel zijn, maar gewoon iets wat zij meeneemt naar de sloot om mee te spelen, hetzelfde als dat je een rubberen bootje mee zou nemen.”