Dani Spooren is één van de schrijnende gevallen die in Son en Breugel hard getroffen worden door bezuinigingsplannen op de zorg in Eindhoven.
Afgelopen jaar verhuisde de 21-jarige Dani Spooren naar speciale appartementen in de Heistraat. De appartementen op zich zijn niet speciaal, maar de samenstelling van de bewoners wel: ze krijgen allemaal extra aandacht. “De meeste die hier zitten hebben aandoeningen in het autistisch spectrum,” zegt de welbespraakte Dani. “Ik ken er eentje die hier zit omdat hij ADHD heeft.”
Eigenlijk zou Dani in Eindhoven gaan wonen. Aan de Aalsterweg werd een soortgelijk project voor jongeren met extra zorg opgetuigd, maar door problemen duurde dit te lang. Uiteindelijk kon hij eerder terecht in Son, waar hij ook vandaan komt. Dicht bij zijn familie en vrienden. “Ik woon hier goed. Midden in het centrum van het dorp, dichtbij alles wat ik nodig heb.”
Bij de appartementen zit zorg, gericht op de inwoners van de appartementen. “Er is doordeweeks van acht uur ’s ochtends tot half tien ’s avonds iemand aanwezig. Iedereen heeft een begeleider en een schaduw, mocht de vaste begeleider ziek of op vakantie zijn. Zij helpen ons met onze specifieke behoeftes. Ik krijg bijvoorbeeld hulp in het gebied van financiën, een ander met koken.”
De club jongeren is inmiddels vrij hecht te noemen. Dani heeft vrienden gemaakt en er worden regelmatig samen activiteiten ontplooid. “Iedere maandag en donderdag kunnen we samen koken, zij die willen. We zijn ook al een keer wezen lasergamen en liepen we een paar weken geleden Glow met z’n allen.” Veel kunnen de jongeren zelfstandig doen, maar er kan ook vanuit de begeleiders activiteiten georganiseerd worden.
30% bezuinigen
Maar de extra zorg die Dani en zijn buren krijgt, is door bezuinigingen in Eindhoven twijfelachtig geworden. De gemeente Eindhoven moet dergelijke zorg centraal regelen voor de hele regio met een pot geld. Maar omdat Eindhoven op het gebied van zorg de broekriem aan moet trekken krijgen jongeren in Son en Breugel te maken met de gevolgen. De zorg wordt namelijk geleverd door RAC (Regionaal Autisme Centrum) die het benodigde geld in 2019 niet krijgt voor de twee locaties in Son. “Van wat ik begrepen heb gaan ze 30% bezuinigen op onze zorg. Hoe dit er uit komt te zien is nog niet duidelijk.”
“Bij de commissievergadering die hier over ging bleef wethouder John Frenken zeggen dat we hier niks van gingen merken, tot zuchtens toe voor mensen op de publieke tribune. Maar je kunt niet 30% bezuinigen zonder dat je daar iets van gaat merken.” De onduidelijkheid omtrent de bezuinigingen, die bij vele rauw op hun dak kwam vallen, zorgen voor een onzekere toekomst voor de jongeren in de Heistraat. Al helemaal voor de jongeren in de Molenstraat, die er nog maar net wonen. De vader van Dani, die als voorzitter van de stichting Doorpakken Wonen het project mede opgezet heeft voor jongeren zoals Dani, zet nu alles op alles om het probleem op te lossen.
Dani is niet bang dat hij het dak boven zijn hoofd zal verliezen, dat is immers geregeld via ’thuis en niet door Eindhoven of het RAC. “Maar hoe mijn zorg er volgend jaar uit komt te zien is nog onduidelijk. De activiteiten samen zullen denk ik wel verdwijnen. De kookavonden worden dan misschien betaald. Het is dan maar een paar euro per keer, maar een paar euro per keer is voor iemand zoals mij al gauw veel.” En dit soort activiteiten is voor jongeren met autisme belangrijk voor hun ontwikkeling en zelfstandigheid. “Ik heb een zorgindicatie gekregen voor volgens jaar, maar dat is allerminst zeker.”