Search
Close this search box.

Kwartetspel leert kinderen PMD beter te scheiden

Uitreiking PMD winactie door wethouder Jan Boersma aan Annemarie Venhuizen
Foto: Gemeente Son en Breugel

Op donderdag 28 september vond in het gemeentehuis van Son en Breugel de uitreiking van de PMD-winactie plaats. Het winnende idee kwam van inwoner Annemarie Venhuizen. Met haar idee om een kwartetspel over PMD te ontwikkelen, wil ze kinderen meer leren over het goed scheiden van plastic, metaal en drankkarton afval.  

 “Soms is er in ons gezin discussie of iets wel of niet in de PMD-zak moet. Kinderen zijn de nieuwe generatie die ook goed afval moet scheiden. Voor hen zou ik een kwartetspel ontwikkelen en via de basisscholen laten spelen, bijvoorbeeld in de week van de duurzaamheid,” aldus Annemarie Venhuizen. 

 Winactie 

Tijdens de winactie werden inwoners uitgenodigd om hun idee voor PMD in te zenden. Bijvoorbeeld om PMD beter te kunnen scheiden of om zwerfafval uit de bekende oranje zakken te verminderen. We ontvingen vele goede inzendingen. Alle inzendingen zijn door een jury beoordeeld op onder andere haalbaarheid, originaliteit en impact. De jury bestond uit Jorrit Visée en Esther Siero, werkzaam bij de gemeente en Yvette Loeve, werkzaam bij Blink.

Het idee van inwoner Annemarie Venhuizen sprong eruit vanwege de creativiteit en de educatieve impact op kinderen. Zij ontvangt daarmee de hoofdprijs: de Bo Touch Bin van Brabantia ter waarde van 175 euro. Deze werd op donderdag 28 september overhandigd door wethouder Jan Boersma. Alle overige inzendingen ontvangen een bedankbrief met een leuke, duurzame attentie.

 “PMD, wat mag mee?” 

De PMD-winactie is onderdeel van de bewustwordingscampagne ‘PMD, wat mag mee?’ die in mei 2023 van start ging. Met de campagne wil de gemeente meer duidelijkheid creëren over wat er wel of niet bij mag. Zo willen we samen met de inwoners stappen zetten richting een schone, circulaire gemeente.