25.000 euro extra vrijgemaakt om eikenprocessierups te bestrijden

Een nest met eikenprocessierups tegen een boom
Foto: Ons Son en Breugel
Nieuws

Er wordt extra geld vrijgemaakt om de plaag van de eikenprocessierups in Son en Breugel te bestrijden.

Net als vorig jaar wordt er 25.000 euro extra vrijgemaakt om de jeukrups in Son en Breugel te bestrijden. Met het bedrag dat vorig jaar vrij is gemaakt zijn speciale zaadmengsels die helemaal gericht zijn op de bestrijding van de rups in de bebouwde kom gebruikt. Ook zijn er mezenkasten opgehangen. Er wordt nagedacht om de cultuurlijke, vaak uniforme beplanting van zowel boom- als struiklaag om te vormen naar een meer natuurlijke opbouw zodat er meer natuurlijke vijanden van de rups komen.

Het geld dat de gemeente nu vrij maakt wordt ingezet om nesten in bomen die niet behandeld worden door het bestrijdingsmiddel Xentari weg te zuigen. Door het stopzetten van de proef met het injecteren van bomen met Vertimec is deze extra bestrijding volgens het college van burgemeester en wethouders nodig.

College van burgemeester en wethouders: “De verwachting was dat we door veel te investeren in de preventieve bestrijding er minder nodig zou zijn voor afzuigen. Maar het blijkt nu dat in de niet behandelde eiken veel meer nesten zitten dan verwacht en die kunnen we, gelet op de volksgezondheid, niet laten zitten.”

Post article

Post article