Over een jaar staat de Bijenlaan volop in bloei met bloemen en kruiden om zo de biodiversiteit in de omgeving een boost te geven.
Marko Lion en Cor Burger wisten een goed plekje om hun ‘prijs’ in te zaaien: langs de Bijenlaan. Dichtbij basisschool de Ruimte, zodat zij kinderen in aanraking kunnen brengen met bloemen, kruiden en insecten. Het tweetal geeft uitvoering aan hun idee die zij indienden voor de duurzaamheidsprijs in 2022. Met hun idee ‘Bloemen hoef je niet te maaien (en je helpt de insecten)’ willen ze de biodiversiteit vergroten.
“Een eenvoudige en vooral zeer effectieve manier om de insecten te helpen, is grasvlaktes om te toveren naar prachtige, wilde bloemenweides,” zeggen Marko en Cor. “Binnen een jaar staan in die weides kleurrijke, inheemse bloemen te bloeien die je vroeger volop langs akkers zag. De planten zorgen ervoor dat insecten zich kunnen voortplanten en dat ze voedsel kunnen vinden. Bovendien zien de bloemen er prachtig uit.”
Inheemse bloemen en kruiden
Het tweetal mocht bij basisschool de Ruimte aan de kinderen vertellen over hun idee, het bloemenveld dat straks gaat ontstaan bij hun school en het leven dat het met zich meebrengt. Kinderen waren aangestoken door het enthousiasme van het tweetal, en wilden maar wat graag helpen om het stuk grond van ongeveer 300 vierkante meter in te zaaien. In de toekomst willen Marko Lion en Cor Burger ook bij de andere basisscholen langs voor educatie en om bloemenvelden aan te leggen.
Het geprepareerde stuk grond langs de Bijenlaan is met speciale grond bewerkt. Onder leiding van een hovenier werd het zaadmengel met diverse inheemse bloemen en kruiden vermengd met grond en door de kinderen uitgestrooid over het veld. Dit onder het waakzame oog van wethouder Steven Grevink (PvdA/GroenLinks). Er komt nog een hek om het veld heen te staan, zodat duidelijk is dat het hier om een speciale plek gaat die niet zomaar voor onkruid aangezien mag worden.
Ervaring
De gemeente heeft de afgelopen paar jaar ervaring opgedaan met het zaaien van wilde bloemen en kruiden. Verspreidt door het dorp zijn lessen geleerd over hoe ze om moeten gaan met deze wildernis en hoe het de biodiversiteit helpt. Een voorbeeld is een speciaal veld in park Vroonhoven, waar met hetzelfde idee enkele jaren geleden uitvoering is gegeven aan de duurzaamheidsprijs.
De bewoners aan de Bijenlaan hebben van de initiatiefnemers allemaal een brief gekregen over de plannen, met daarbij zakjes thee van wilde kruiden. De buurt kan een oogje in het zeil houden. En zij kunnen natuurlijk meedoen aan de duurzaamheidsprijzen in de toekomst, die een hernieuwde aanpak krijgt.