Search
Close this search box.

De duurzaamheidsprijs krijgt ‘hernieuwde aanpak’

Imkerscollectief de Honingtuin wint Frans Zaal Bokaal, de duurzaamheidsprijs
Foto: Ons Son en Breugel

Ondanks enkele aanpassingen in 2021 loop Son en Breugel nog niet warm voor de duurzaamheidsprijs van de gemeente. Een vernieuwde aanpak moet hier verandering in brengen.

De duurzaamheidsprijs bestaat sinds 2017 en is onderdeel van de campagne ‘Wat we doen is Groen’ van de gemeente Son en Breugel. Er zijn twee prijzen: een volwassenen- en een jeugdprijs. Aan de volwassenenprijs is een bedrag verbonden van 1500 euro en aan de jongerenprijs 250 euro. De prijs is bedoeld om duurzame initiatieven te belonen.

Ook bestaat de Frans Zaal Bokaal. De Frans Zaal Bokaal wordt uitgereikt aan inwoners of groepen inwoners die een duurzaam idee of project hebben uitgevoerd. Het heeft als bijkomend doel om anderen te inspireren om zelf aan de slag te gaan.

Andere insteek

In 2021 is besloten de duurzaamheidsprijzen een andere insteek te geven, in de hoop meer inzendingen te ontvangen. “Deze aanpassingen hebben niet geleid tot een versterking van de aanpak, eerder tot een verslechtering,” moet wethouder Steven Grevink (PvdA/GroenLinks) toegeven. “Het aantal inzendingen is beperkt, het betrekken van externe stakeholders heeft niet geleid tot meer slagkracht en de uitvoeringskosten, uitvoeringstijd en tijdsinvestering zijn te hoog.”

De nieuwe aanpak wordt dit jaar verder aangepast. “Het doel van de duurzaamheidsprijs blijft hetzelfde: initiatiefnemers in het dorp belonen voor duurzame initiatieven. Met de hernieuwde aanpak moet de tijds- en kosteninvestering verlagen en het aanmeldingsproces laagdrempelig blijven.”

Laagdrempelig

“We stappen af van het belonen van een specifiek duurzaam idee of project. We belonen daarentegen de actieve inwoners en organisaties in Son en Breugel. Iedereen die in Son en Breugel woont kan meedoen.” Ook komt het onderscheid tussen volwassenen en jeugd te vervallen, waardoor een prijs ontstaat. Inwoners kunnen initiatiefnemers via een online formulier op de duurzaamheidspagina nomineren. “Zo houden we het aanmeldingsproces laagdrempelig.”

Ook het vaste geldbedrag wordt geschrapt. “De winnaar ontvangt een bijpassend cadeau. Dit cadeau wordt gekozen in overleg met de winnaar(s). We kijken per keer of het gekozen cadeau betaalbaar en passend is.” De nieuwe invulling is afgestemd met de weduwe van Frans Zaal en jurylid, Nel Roelofsen. De verdere invulling van de jury wordt later bepaald.