Dit zijn de beoogde locaties voor een pumptrack

BMX op een pumptrack
Foto: Matheus Alfaya CC0

In totaal zijn acht locaties in Son en Breugel getoetst op de komst van een pumptrack, waarbij er drie locaties geschikt zijn bevonden of te maken.

De jeugd van Son en Breugel snakt naar een pumptrack. Een pumptrack is een aaneengesloten circuit van bulten en kombochten die elkaar ritmisch opvolgen. Door te pompen met je stuur (op-en-neer) behoud je je snelheid en is trappen niet nodig. Het is een kruising tussen een BMX-baan en skatepark, en geschikt voor bijvoorbeeld fietsen, skates en mountainbikes.

Het is een gratis sportvoorziening die bewegen voor veel mensen toegankelijk maakt. Dit kan eventueel aangevuld worden met een jumpline. Een jumpline is een extra baan om de pumptrack heen waarbij men extra hoog kan springen. Ook kan er een sidetrack worden aangelegd. Een sidetrack is een extra baan die bijvoorbeeld minder moeilijk is voor kleinere kinderen.

Locaties

In totaal zijn er door Antea Group acht locaties getoetst op geschiktheid. Er is hierbij onder andere gekeken naar het bestemmingsplan, aandacht voor natuur, ligging, nabijheid van woningen, ruimte, de mogelijkheid voor een jongeren ontmoetingsplek, eventuele ontwikkelingen in de omgeving, draagvlak in de buurt, toepasbaarheid en het huidige gebruik van het gebied.

Op basis van deze criteria vielen het Oranjeveldje, het einde van de Planetenlaan, bij brug Houtens, bij de Vogezenlaan en het veld bij de Grote Beerlaan af. De locaties die zich wel lenen voor een pumptrack zijn het grasveld bij kruising Doormanlaan/Beemdstraat, Sonniuspark Noord en het trapveld achter de Weegschaallaan.

Ondertussen is ook de jeugdgemeenteraad druk bezig geweest met een eigen onderzoek naar de mogelijkheden voor een pumptrack. Zij zien het grasveld bij kruising Doormanlaan/Beemdstraat, Oranjeveld en het trapveld achter de Weegschaallaan als geschikte locaties. Een overlap van twee locaties.

Financiering

Goedkoop wordt het niet. Volgens het onderzoek is er minimaal 100.000 euro nodig om een pumptrack aan te leggen. Kosten kunnen nog oplopen tot 140.000 euro als er ook een jumpline of sidetrack aangelegd wordt. In totaal heeft de gemeenteraad 80.000 euro gereserveerd voor het project. Het potje moet aangevuld worden met subsidies en fondsen, kruisbestuiving vanuit andere beleidsplannen of investering vanuit de gemeenschap (inzamelingsacties of sponsoring).

Waar de pumptrack uiteindelijk komt te liggen, wordt op 19 januari 2023 beeldvormend besproken door de gemeenteraad. Ondertussen praat ook de jeugdgemeenteraad druk verder over de mogelijkheden van een pumptrack.

Post article

Post article