Een kijkje bij de nieuwbouw van het gemeentehuis

Een kijkje bij de nieuwbouw van het gemeentehuis
Foto: Ons Son en Breugel
Nieuws

Vorig jaar drukten prins Wim en omwonenden op de knop om de nieuwbouw van het gemeentehuis feestelijk te starten. Met nog twee maanden te gaan werd de pers door de gemeente Son en Breugel uitgenodigd om te kijken naar de toekomstige werkplek van haar ambtenaren.

Eind maart is het zo ver, dan verhuizen de ambtenaren van gemeente Son en Breugel van de Vijverberg naar hun nieuwe werkplek. De plek is niet nieuw: eind 2017 ging de oude ‘plint’ tegen de vlakte om plaats te maken voor een hagelnieuw gebouw. Een hagelnieuw gebouw voorzien van moderne technieken, een klimaatneutrale insteek en een nieuwe manier van werken, om ambtenaren anno 2019 te laten zweten.

Op de begane grond is een blanco canvas in opbouw. De begane grond zal namelijk de eerste twee jaar (tijdens de renovatie van het monumentale gedeelte van het gemeentehuis) dienst doen als publiekelijke servicelocatie. Als de renovatie voltooid is (de tweede fase), kan de gemeenteraad beslissen wat zij met de ruimte willen doen.

De begane grond is dusdanig opgebouwd dat het ingedeeld zou kunnen worden in vier of vijf winkels met eigen faciliteiten. Volgens Chris Spooren van de gemeente Son en Breugel zijn er al diverse gegadigden om hun intrek te nemen, maar zijn moeten tot op heden teleurgesteld worden.

De tussenruimte tussen het oude en nieuwe gedeelte van het gemeentehuis is de toegangspoort tot de ambtelijke werkplekken. De gang biedt de trap naar de eerste verdieping met daarlangs twee doodlopende balkons. Voorlopig doodlopend, want na de tweede fase worden de muren weggehaald en is de verbinding tussen beide delen van het gemeentehuis weer compleet.

De trap opgelopen kom je in een grote, open ruimte. Nu nog kaal, maar na de verhuizing ingericht voor informeel overleg en ontmoeten. Links en rechts komen flexplekken waar ambtenaren kunnen werken. Zij zijn nu al gewend om te werken via Chromebooks in de cloud, waardoor zij niet gebonden zijn aan een vaste werkplek. Door over te schakelen van vaste telefoons naar mobiele telefoons verhuizen hun communicatiemiddelen net zo gemakkelijk met hen mee. In totaal komen er 74 werkplekken.

Een kijkje bij de nieuwbouw van het gemeentehuis

De ruimtes zijn opgedeeld in diverse kleuren en bekleed met foto’s van het Dommeldal, de Sonse Bergen en het Oud Meer. Her en dat is een afgesloten ruimte, open en transparant gemaakt met glas. Deze ruimtes kunnen worden gebruikt voor een rustig (telefonisch) gesprek, overleg of samenwerking. Op de eerste en tweede verdieping komen lockers, zodat ambtenaren hun spullen veilig op kunnen bergen.

Een kijkje bij de nieuwbouw van het gemeentehuis

De ruimtes zijn flexibel gebouwd. De gemeente heeft met de bouw vooruitgedacht en zich ingedekt voor de toekomst. Muren kunnen er zo uitgesloopt worden om één groot geheel te maken en nieuwe wanden te construeren. Mocht er door het opdoeken van Son en Breugel de gemeente onderdeel worden van een andere gemeente, kan het gebouw omgebouwd worden tot appartementencomplex. Door leidingen tussen wanden, boven plafonds en onder vloeren te laten lopen kunnen waterleidingen, riolering en andere faciliteiten gemakkelijk aangelegd worden.

Een kijkje bij de nieuwbouw van het gemeentehuis

De tweede trap op zien we meer toekomstige locaties voor flexplekken en transparante ruimtes. Op de tweede verdieping zal je verwelkomd worden door een muur van mos. Het mos onttrekt het vocht uit de lucht en neemt CO2 op, wat goed is voor het werkklimaat.

Het hele gebouw is opgebouwd met de gedachte om klimaatneutraal te werken. De vloerverwarming onttrekt warmte met een warmtepomp uit de tien warmtebronnen die 150 meter diep gegraven zijn. Er zijn diverse zonnepanelen aangebracht op het dak. Omdat hier er niet genoeg ruimte voor was voor alle benodigde zonnepanelen op het dak, is het dak van het combigebouw aan de Rooiseweg ingezet voor de rest.

Een kijkje bij de nieuwbouw van het gemeentehuis

Wie naar de muren kijkt, vooral bij de kozijnen, ziet dat de muren haast wel vestingsmuren lijken. De dikke muren en dikke laag isolatiemateriaal zorgen er voor dat de warmte binnen blijft. De driedubbele ramen kunnen wel open, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling. Met het oog op eventuele ombouw is dit zo gepland. Het klimaat wordt aangestuurd door de klimaatbeheersing op het dak, zo groot als en vrachtwagentrailer.

Een kijkje bij de nieuwbouw van het gemeentehuis

Nog twee maanden denkt de aannemer nodig te hebben om het gebouw op te leveren, waarna de inrichting kan beginnen. Volgens Chris Spooren komt er mogelijk nog een open dag, waarbij de burger uitgenodigd is om een kijkje te komen nemen.

Post article

Post article