Ingezonden: MFA of MFK?

Ingezonden: MFA of MFK ?
Foto: Cees van der Velden
Nieuws

Bent u óók niet uitgenodigd door bureau Kantar om nog eens te babbelen over eet nieuwe dorpshuis? Jammer hè, want u had misschien wel een goed idee. Een heel praktisch idee wellicht, zoals dat past bij mensen met gezond verstand, die graag op de centen letten en goede spullen niet zomaar weggooien.

MFK

Stel, u hebt een goed huis, maar net iets te klein. Wat dan? Afbreken en helemaal opnieuw beginnen of gewoon een stukje aanbouwen? Die keuze had de gemeente ook. Er is in het verleden voorgesteld om van de kerk een dorpshuis (MFA) te maken. Helaas stak een zeker iemand daar een stokje voor. De MFA moest groter worden. De kerk was te klein en stond plotseling ook in de weg. Wat een slecht argument om een monumentaal gebouw voor heel veel geld te slopen en vervolgens voor nog meer geld een glazen stadspaleis te bouwen.

Ingezonden: MFA of MFK ?

Klik voor grotere weergave.

Het kan nog steeds; het monument staat er nog. Bouw een grote etage boven het huidige parkeerterrein en verbindt die met de kerk. Voilà, de Multi Functionele Kerk met genoeg ruimte voor alle denkbare functies. Op de tekening een indruk van dit idee, gezien vanaf de kiosk. Geveltjes (tot de Nieuwstraat) die aansluiten bij de kerk, maar in een dorpse maat. Parkeren op de begane grond, multifunctionele ruimtes daarboven.

Voordelen

  • De kerk blijft behouden. Iets waar veel mensen voor pleiten. Vanuit de eigen gemeente (gesteund door de monumentencommissie), vanuit de provincie en zelfs vanuit het rijk (met een oproep van de rijksbouwmeester).
  • De parkeerplaatsen blijven behouden (met een ingang achterom en overdekt zelfs). Dat zal de winkeliers en bezoekers van het centrum veel deugd doen.
  • De parkeerplaatsen worden aan het zicht onttrokken en achter ‘de geraniums’ gezet. Tot grote vreugde van mensen, die zich ergeren aan al het geparkeerde blik.
  • De enorme geluidoverlast neemt drastisch af, want evenementen (carnaval, oktoberfest, towerfestival, e.d.) kunnen plaatsvinden in het kerkgedeelte van de MFK.
  • Zelfs het ijsfeest en de jeu-de-boule wedstrijd kunnen in het kerkgedeelte worden opgezet en hebben dus geen last meer van weersinvloeden. (Commercieel interessant.)
  • De enorm ontsierende feesttenten, die maanden op het kerkplein staan, zijn niet meer nodig.
  • Het kerkgedeelte is groot en hoog genoeg voor de voorstellingen van het Vestzaktheater.
  • De grote open kerkruimte met directe toegang van buiten biedt niet alleen nu, maar ook in de veranderende toekomst, mogelijkheden voor een flexibele inzet. Een flexibiliteit die volledig ontbreekt in het starre ontwerp van de nieuwe MFA.
  • De mogelijkheid om te komen tot een gezonde exploitatie door commercieel gebruik voor bijna alle evenementen. (Nu ontbreekt nog elk idee over de exploitatie.)
  • En tenslotte, maar zeker niet als laatste; een miljoenenbesparing. Geen sloopkosten, geen hoge nieuwbouwkosten, weinig kosten voor archeologisch onderzoek, geen nieuwe voorzieningen voor de vleermuizen, geen nieuwe asbestrapportage, geen gefrut om ergens een paar extra parkeerplaatsen tussen te persen, geen jaarlijks terugkerende bijdrage voor de feesttenten, maar opbrengsten door commerciële inzet. Laat een echte ondernemer zijn gang gaan met dit MFK en er blijft geld over.

Nadelen

Tja, wat zijn de nadelen? Het grootste nadeel van dit idee is waarschijnlijk, dat er teveel voordelen zijn. Dat vindt de wethouder niet leuk. Hij wil de kerk weg hebben en ‘zijn’ nieuwe paleis bouwen. Als dat niet mag, zal hij over 6 maanden zeker niet willen terugkeren in de dorpse politiek. Wellicht zien zijn 10 apostelen dát als nadeel. Mogen zij troost vinden in de wijze woorden van J.C. (dienaar van Ajax) die ooit heeft gezegd: “Elk nadeel heb z’n voordeel”. In dit kerkelijke geval zou dat ook gezegd kunnen zijn door die andere J.C. (dienaar van een andere God).

Oremus

Cees van der Velden


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play

Post article

Post article