Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kritiek op speeltuin Limburglaan: “waarom geen burgerparticipatie?”

De speeltuin aan de Limburglaan met een kabelbaan, klimrek en pannaveld
Foto: Ons Son en Breugel

In een brief aan de gemeenteraad vraagt een buurtbewoner van Flevoland zich af waarom de buurt niet betrokken werd bij de nieuwe speeltuin.

Maanden hadden leden van de jeugdgemeenteraad er aan gewerkt: een nieuwe speeltuin in de Gentiaan. De ‘speeltuin’ achter de Plus was niets meer dan dan een vervallen basketbalveldje. De ideale plek om speeltoestellen neer te zetten in een wijk die de afgelopen jaren veel jonge gezinnen aan heeft getrokken. Drie bedrijven werden benaderd om de speeltuin te revitaliseren, waaruit de jeugdgemeenteraad een winnaar koos.

Plotsklaps ontving de buurt (waar nog een speeltuin staat op steenworp afstand) een uitnodiging om de feestelijke heropening van de speeltuin bij te wonen. Een week later stonden grote machines klaar om nieuw asfalt te leggen. “Met verbijstering en ongeloof heb ik de plannen ingezien,” zegt de brief aan de gemeenteraad. “Dezelfde dag heb ik getracht een afspraak te maken en om stopzetting van dit project gevraagd.” Er werd na een week een uitnodiging verzonden door de gemeente om er over te praten, toen de werkzaamheden al in volle gang waren. “De betrokkenen zijn door deze procedure elke mogelijkheid om mee te denken ontnomen. Waarom geen burgerparticipatie?”

De buurtbewoner beklaagt zich over de manier waarop de procedure is verlopen, de begeleiding van de jeugdgemeenteraad en de plaats van de werkzaamheden. “U had de jeugdgemeenteraad moeten helpen met deze procedure om deze correct te laten verlopen. Bij een kleine wijziging aan onze gevel of tuin moeten de burgers geruime tijd van tevoren een omgeving vergunning aan vragen. Geldt dit niet voor de gemeente?”

“Alles wat God verboden heeft gebeurde hier”

“In de jaren negentig zijn hier grote problemen geweest,” gaat de brief verder. “Elk weekend moest de politie tot laat in de nacht komen. Er werden drugs verhandeld en veel jongelui kwamen dronken thuis. De klimtoren werd afgebroken en opgestookt door de jeugd. Alles wat God verboden heeft gebeurde hier. Na veel overleg met de politie en de gemeente heeft mevrouw burgemeester Joep Baartmans besloten dat het veldje niet geschikt was voor speelveld.”

Raadslid Eef van Turnhout vroeg tijdens de gemeenteraadsvergadering van 24 september aan burgemeester Hans Gaillard of er overleg is geweest met de buurt. “De speeltuin aan de Limburglaan is een uitmuntend stukje participatie. Het plan is namelijk ontwikkeld op initiatief van en door de jeugdgemeenteraad. Uw raad heeft daar krediet voor beschikbaar gesteld. Toen omwonenden vroegen om overleg heb ik overleg met ze gehad en uitgelegd dat het een speeltuin was dat gerenoveerd werd en dat dat een kans moet krijgen. De bestemming is nu eenmaal wat die is en daar kan en mag gespeeld worden.”

12 oktober praat de commissie grondgebiedzaken over de brief.