Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Mariakapel: een blijvend symbool van dankbaarheid na bevrijding

Mariakapel in Beverlaan het zestiende monument in het dorp
Foto: Ons Son en Breugel

Na de recente herdenkingen, verhalen en feestelijkheden rond 80 jaar bevrijding, verdient de Mariakapel aan de Beverlaan volgens de redactie van de Genovevaberichten bijzondere aandacht. Deze kapel, gesticht uit dankbaarheid voor de relatief beperkte oorlogsschade in ons dorp, staat symbool voor de veerkracht van de gemeenschap tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Het initiatief voor de kapel werd in 1946 genomen door pastoor van Hussen, kort na het einde van de oorlog. In 1950 werd de kapel gebouwd op een locatie die destijds nog midden in de bossen lag, ver van bebouwing. Het ontwerp kwam van de hand van architect Cees Geenen, bekend van andere lokale landmarks zoals de Sint-Petrus’ Bandenkerk en het gemeentehuis.

De bouw van de kapel was een echt lokaal project. Een aannemer uit Son realiseerde het gebouw, gebruikmakend van stenen uit de plaatselijke steenoven en het vakmanschap van een Sonse metselaar. Dit onderstreept de sterke betrokkenheid van de gemeenschap bij dit dankbaarheidsmonument.

Bijzondere geschiedenis

Bijzonder aan de kapel zijn de ramen met symbolische betekenis. Twee ramen verwijzen direct naar de oorlogservaringen: één symboliseert de donkere periode van de oorlog, terwijl het andere de dageraad van de bevrijding verbeeldt. De overige twee ramen eren de lokale tradities, met afbeeldingen van Sint Petrus (patroonheilige van de Sonse kerk) en Sint Catharina (beschermheilige van het Sonse gilde). Het Mariabeeld in de kapel heeft een eigen bijzondere geschiedenis. Het werd geschonken door soldaten die eind jaren ’40 terugkeerden van hun dienstplicht in Indonesië, als uiting van hun dankbaarheid.

Tegenwoordig geniet de Mariakapel de status van gemeentelijk monument, wat het belang voor de lokale geschiedenis onderstreept. De kapel blijft een levendig onderdeel van de gemeenschap: in de meimaand wordt er om het jaar een Heilige Mis opgedragen ter ere van Maria, afwisselend met de kapel in Breugel. Veel voorbijgangers steken er nog altijd een kaarsje aan, waarmee de kapel zijn functie als plek van bezinning en dankbaarheid voortzet.