Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Pleit voor één gebiedsregeling voor ontwikkeling Sandwyck

Bomen in de bossen van Son en Breugel
Foto: Ons Son en Breugel

De gemeenten Best, Meierijstad en Son en Breugel hebben samen met diverse organisaties en ondernemers de handen ineengeslagen en pleiten bij de regering voor één gebiedsregeling met budget voor de ontwikkeling van het Brabantse buitengebied Sandwyck. De kenniscoöperatie NederLandBovenWater heeft hiervoor op dinsdag 13 augustus namens de betrokken partijen een voorstel in boekvorm aangeboden aan het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Naast de gemeenten zijn onder andere betrokken: de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Provincie Noord-Brabant, Metropoolregio Eindhoven, Waterschap De Dommel, bedrijven als Heijmans, Renewi en VDL De Meeuw en diverse lokale ondernemers die actief zijn in het buitengebied.

Duizenden regelingen vertragen ontwikkeling

Sandwyck is een intergemeentelijk buitengebied tussen stedelijk Eindhoven en natuurlijk groen zoals het natuurgebied Kampina bij Boxtel. Het gebied valt buiten tientallen nationale en provinciale programma’s, maar wel binnen de bijna duizend geldende regelingen. “Als gemeenten en betrokken organisaties willen we graag samen optrekken om dit grote gebied toekomstbestendig te maken en te houden, rekening houdend met wensen van ondernemers en bewoners, natuur en de vraag naar woningbouw”, zegt coördinerend wethouder Jelle de Jong van Son en Breugel. “Echter, de grote hoeveelheid landelijke regelingen en wetgeving en de ingewikkelde geldstromen vanuit allerlei Rijksprogramma’s bemoeilijken en vertragen de vorming van een integrale visie en aanpak voor dit gebied.”

Samenwerken aan gebiedsontwikkeling

“We pleiten er daarom gezamenlijk voor om de (financiële) sturing vanuit de Rijksoverheid voor dit traject anders aan te pakken. Nu moeten we voor elke afzonderlijke ontwikkeling een plan met budgetvraag indienen bij een of meerdere van de vele Rijksprogramma’s. Wij vragen het Rijk nu om samen doelen op hoofdlijnen te bepalen en een geïntegreerde gebiedsregeling met bijbehorend budget mogelijk te maken. Vervolgens willen we vooral ondernemers en particulieren uitnodigen en uitdagen om tot ruimtelijke innovaties te komen.”

In november 2023 is een eerste groot overleg gevoerd met afgevaardigden van diverse landelijke programma’s waar gemeenten een financiële bijdrage kunnen vragen voor ruimtelijke innovaties. De eerste ideeën om het anders te doen zijn toen positief ontvangen, waarna Peter van Rooy, directeur van de kenniscoöperatie NederLandBovenWater, de vraag kreeg om de gedachten uit te werken en aan te bieden aan het kabinet.