Restauratie van gemeentehuis kost bijna 4 miljoen euro

Gemeentehuis Son en Breugel
Foto: Ons Son en Breugel
Nieuws

Nu fase 1 (de nieuwbouw) afgerond is, gaat de gemeente aan de slag met fase 2 van het project ‘gemeentehuis’: de renovatie van het monumentale gedeelte.

De tekeningen voor de renovatie van het gemeentehuis liggen klaar. De bouwers van Stam en De Koning kunnen na de zomer aan de slag. Stam en De Koning realiseerde ook de nieuwbouw van het gemeentehuis. Wethouder Jan Boersma (CDA): “Er is met gebruikers over gesproken en er is met de monumentencommissie over gesproken. Dat is nu klaar en er ligt een definitief ontwerp. Het gebouw wordt straks gestript en opnieuw ingericht.” Vele monumentale elementen, zoals het metselwerk van Theo van Amstel en de trap, blijven behouden.

Als de renovatie straks klaar is, voldoet het gebouw aan de huidige tijd. Boersma: “Het wordt dan een gebouw dat up-to-date is. Dat betekent ook dat het qua ruimte en doorkijk veel opener wordt dan het is. En natuurlijk duurzaam.” Het is niet duidelijk of het dak voldoende draagkracht heeft voor zonnepanelen, maar er is nog ruimte over om eventueel het dak van het combigebouw te gebruiken, wat eerder ook al gedaan werd voor het nieuwbouwdeel.

Bijna 4 miljoen euro

De kosten die het college vraagt voor de verbouwing is in totaal 3.985.024,71 euro. Van dat bedrag is 􏰇3.727.046,71 euro voor de verbouwing, 60.000 euro voor het nieuwe interieur en 197.978,00 voor de sloop/stripkosten. Genoemde bedragen zijn exclusief BTW. De kosten worden in tegenstelling tot andere renovaties niet in 25 jaar afgeschreven, maar in 40 jaar. Dit om in lijn te blijven met de afschrijvingstermijn van het nieuwbouwgedeelte van het gemeentehuis.

Vanavond vergadert de gemeenteraad over de tijdelijke huisvesting van het gemeentehuis, waaronder het publieke gedeelte. Daar heeft de gemeente ook 244.500 euro nodig. Naar verwachting zal de gemeenteraad er voor kiezen om dit onder te gaan brengen in het oude pand van de Vijverberg. Dan kan voor de zomer de verhuizing beginnen. Dit pand is eerder gebruikt tijdens de nieuwbouw van het gemeentehuis voor ambtenaren.

Naar verwachting kan de burger op 1 januari 2021 weer hun rijbewijs of paspoort ophalen in het vernieuwde gemeentehuis.

Post article

Post article