Search
Close this search box.

Son en Breugel moet zich beter wapenen tegen de eikenprocessierups

Een close-up van een eikenprocessierups nest
Foto: Wikipedia CC0

De eikenprocessierups zorgt voor veel overlast in Son en Breugel en de gemeente gaat dit volgend jaar anders aanpakken. Zij gaan nu aan de slag om op een duurzame manier de rupsenplaag volgend jaar tegen te gaan.

De eikenprocessierups is dit jaar een ware plaag in heel Nederland. Door een combinatie van factoren is volgens experts de overlast van de rups drie keer groter dan vorig jaar. Wie eenmaal in contact komt met de haren van de rups, heeft weken last van jeuk en uitslag. En een groen dorp als Son en Breugel heeft dan ook flink te lijden onder de jeukende haren van de eikenprocessierups.

Remco Heeren (Dorpsvisie) heeft wethouders Jan Boersma (CDA) gevraagd om na te denken over bestrijding in 2020. Wethouder Boersma: “Wij zijn vroeg begonnen met bestrijden, maar bleek met deze overmacht niet voldoende. Als we kijken naar de lange termijn zijn we met een paar dingen bezig. Zoals onder andere ecologisch bermbeheer, waardoor de vijand van de eikenprocessierups meer kansen krijgt. Het zou ook goed zijn als de inwoners van Son en Breugel mezenkasten ophangen.”

De gemeente is met het IVN in gesprek om een workshop aan te gaan bieden aan de inwoners, zodat zij bijvoorbeeld van houten wijnkistjes mezenkasten kunnen maken. Koolmezen vinden de processierupsen namelijk heerlijk. Voor dit jaar kan de gemeente niet meer doen dan de rupsen op makkelijk te bereiken plaatsen in gebieden waar veel mensen komen weg te halen. Wie nesten van eikenprocessierupsen tegenkomt, kan hiervan melding maken bij de gemeente.