Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zeer grote brand richt ravage aan bij Ecoson

brand ecoson rendac
Foto: Bekend bij redactie

Door een mogelijke stofexplosie is het dak van een pand bij Ecoson volledig in vlammen opgegaan.

De brandweer werd om 18.50 uur gealarmeerd voor een uitslaande brand op het terrein van Rendac. De brandweer van de posten Son en Breugel en Best spoedden zich richting de Hoberglaan samen met de Officier van Dienst. Door de enorme vlammen die bij aankomst uit het dak van het pand van Ecoson kwamen werd al gauw opgeschaald, waardoor onder andere hoogwerkers en tankautospuiten van posten Veldhoven, Eindhoven Centrum en Eindhoven Woensel ook uitrukten.

https://twitter.com/112fotosBZO/status/677963543749263361

Door de grote hoeveelheid water die nodig was tijdens de inzet, bleken de aanwezige waterbronnen niet voldoende. Groot watertransport werd opgezet om water vanaf het Wilhelminakanaal richting de vuurhaard te krijgen om de in totaal zes tankautospuiten en drie hoogwerkers te kunnen voorzien van bluswater. De Adviseur Gevaarlijke Stoffen was aanwezig om samen met de meetploeg de risico’s en schade in kaart te brengen. Vanwege de omvang van de brand werd de burgemeester ook in kennis gesteld.

De grootste zorg tijdens de brand waren de enorme gastanks achter het brandende pand, waar grote hoeveelheden gas zoals methaan opgeslagen stonden. De gastanks werden koel gehouden om verdere problemen te voorkomen, gezien een ontploffing van één of meerdere tanks catastrofale gevolgen zou hebben. Uit voorzorg werd er gas afgelaten via een speciale uitlaat. Hierbij is ook methaan vrijgekomen die door de gunstige windrichting geen schade heeft veroorzaakt.

In het brandende pand stonden twee grote silo’s met biofosfaat met ieder een inhoud van 30 ton. De oorzaak van de brand is mogelijk een stofexplosie: het pand dient geheel stofvrij te blijven, omdat de kleinste vonk al een grote stofexplosie kan veroorzaken. Het pand is opgebouwd uit een stenen benedenverdieping, terwijl de rest van het pand voornamelijk is opgebouwd uit kunststof en aluminium. Het sein brandmeester werd om kwart over 10 gegeven.

De uitslaande brand komt op een zeer vervelend moment voor Ecoson. In november kwam er een onderzoeksrapport uit naar aanleiding van een ongeluk op 1 april 2014. Ondanks aanpassingen vond er een dag na het uitkomen van het onderzoeksrapport een soortgelijk ongeluk plaats met een navergister. Het bedrijf zal nog wel een tijdje onder een vergrootglas liggen.

Lees ook