11 januari kan de kerstboom aan de straat, of gebruik hem opnieuw

Een onversierde kerstboom op de voorgrond en een versierde kerstboom op de achtergrond.
Foto: Anny Spratt CC0

2023 is goed en wel onderweg, tijd om die kerstboom aan de straat te zetten of hem een tweede leven te geven.

Woensdag 11 januari rijdt afvalinzamelaar Blink door Son en Breugel om kerstbomen op te halen. Dinsdagavond en woensdagochtend kunnen de bomen aan de straat worden gezet. Doe dat uiterlijk om 07:30 uur op woensdagochtend. Je kerstboom wordt dan in de verbrandingsoven gegooid als biomassa (waar CO2 bij vrijkomt) of gebruikt worden voor compost.

Wil je je kerstboom (met of zonder kluit) een tweede leven geven? Een kerstboom met kluit kan goed tegen vorst en overleeft het met een beetje aandacht tot de volgende kerst. De boom blijft dan CO2 opnemen en opnieuw gebruikt worden.

Tweede leven

Of geef je kerstboom op een andere manier een tweede leven. Plant hem (als hij nog een kluit heeft) bij tere bloemen en planten, zodat zij enige beschutting kunnen geven tegen de kou. Ook kan de kerstboom langs de vijver worden geplant om bescherming te bieden voor vissen.

Of gebruik je oude kerstboom om vogels een huis en eten te geven. Als het voorjaar wordt, trekken de vogels weer naar het noorden. Geef de vogels iets extra’s door bijvoorbeeld pinda’s en ander vogelvoer in de boom te hangen. Ook kan de boom gebruikt worden om vogels beschutting te geven.

Als laatste kun je je boom ook inzetten als compost voor je eigen tuin. Door kerstboomtakken onder op de composthoop te leggen, zorg je voor een goede luchtcirculatie. Dit is belangrijk om alle voedingsstoffen goed tot zijn recht te laten komen.

Post article

Post article