Gratis nestkastje afhalen: bied een thuis voor mezen

Mees die uit een nestkastje vliegt
Foto: Christine Swinkels-Naber
Nieuws

Mezen worden steeds vaker ingezet in de strijd tegen de eikenprocessierups. Ze zien de rupsen namelijk als lekker hapje. Vorig jaar heeft het IVN in Son en Breugel zo’n 200 nestkasten gemaakt. Deze zijn in elkaar gezet en geschilderd door de schoolkinderen en rond vier basisscholen in het dorp opgehangen. Door meer nestkasten te plaatsen kan de populatie mezen zich verder ontwikkelen.

Ook dit jaar hebben de Gemeente Son en Breugel en het IVN de handen ineen geslagen om de processierups op een natuurlijke manier te bestrijden: 150 nestkasten zijn gratis beschikbaar voor inwoners van Son en Breugel. Het is nu nog net de juiste tijd om een nestkast op te hangen (met de invliegopening richting het noorden/oosten) voordat de mezen gaan nestelen.

Mees in nestkastje
Foto: Christine Swinkels-Naber

Wil jij in je tuin ook een gratis nestkastje voor een kool- of pimpelmees ophangen?

Stuur een e-mail onder vermelding van je naam naar ivn.son.en.breugel@outlook.com. Vermeld daarin:

  • op welke dag (vrijdag 5 maart of zaterdag 6 maart) en
  • hoe laat ongeveer (ergens tussen 14:00 en 16:00 uur)

je het nestkastje bij het IVN gebouw in Son en Breugel (st. Genovevastraat 37, naast Korein) af zou willen halen. Je ontvangt daarna van het IVN een bevestigingsmail met een afhaaltijdvak. Het uitdelen doen we in de buitenlucht, vóór de ingang van het IVN-gebouw, uiteraard met inachtneming van de geldende corona-maatregelen.

Onderhoud

Bij het nestkastje ontvang je een instructie over de juiste manier van ophangen en het onderhouden. Zo is het belangrijk om een nestkastje in het najaar (eind oktober) van binnen met heet water te reinigen. Zo verwijder je resten van oude nesten en eventuele parasieten. Het nestkastje is daarna klaar voor het overwinteren van de mezen.

Help je ook mee de overlast van de eikenprocessierups te bestrijden?

Post article

Post article