Imke en Sophie winnen Jeugd In Het Groen-prijs voor idee duurzame school

Imke en Sophie winnen Jeugd In Het Groen-prijs voor idee duurzame school
Foto: Ons Son en Breugel

Door slim om te gaan met een schoolgebouw, lesrooster en speeltuin denken Imke en Sophie van basisschool de Sonnewijzer een duurzame school te kunnen realiseren.

Het idee maakt hen de winnaar van de Jeugd In Het Groen-prijs van de gemeente Son en Breugel. De jury, bestaande uit burgemeester Hans Gaillard, ondernemer Jan van Lieshout, jeugdgemeenteraadsleden Lieke van Houtum en India Geuze, Rick Arends van de jongerenraad en Henny Vredeveld van het IVN, koos het idee uit vier inzendingen. De overige ideeën waren een laadpaal op zonne-energie (Jelle de Vries en Fabian Jansen), Move charger bag (Claudia Simonis en Lotte Potting) en Watermolen in riool (Joep van Vliet, Luc van Son en Milo Dahmen). Toevalligerwijs kwamen alle ideeen van basisschool de Sonnewijzer, waar de prijsuitreiking plaats vond.

Het duurzame schoolgebouw van Imke en Sophie kent een dak vol zonnepanelen en minder gebruik gemaakt van digiborden. Door de lesroosters van alle klassen op elkaar af te stemmen en het buitenspelen te verspreiden, kunnen de kinderen met de speeltoestellen energie opwekken. Zo zou een speelplaats uitgerust kunnen worden met een rad, schommel en draaimolen waar een dynamo op aangesloten is. Zelfs over uniformen is nagedacht, gemaakt van duurzaam katoen en wol. Het idee borduurt hiermee voort op de winnaar van vorig jaar, de glijbaan die energie opwekt door Hidde Dekkers en Mees Beärda.

Imke en Sophie kregen als prijs de Jeugd In Het Groen-troffee uit handen van burgemeester Hans Gaillard. Ook krijgen ze 250 euro om uit te geven aan een duurzaam project. Hoveniersbedrijf Swinkels-Gruijthuijsen heeft de Sonnewijzer ook vier bakken van een vierkante meter aangeboden aan de vier genomineerden om op de speelplaats bloemen en planten te kweken, waar insecten kunnen leven. Ook krijgen de kinderen een zakje met zaden mee naar huis voor een moestuin.

De Jeugd In Het Groen-prijs is een initiatief van de gemeente, dat hand in hand gaat met de Frans Zaal-bokaal. De bokaal werd dit jaar gewonnen door buurttuin ’t Zand.

Post article

Post article