Jasper van Zuuren was voorzitter Krutjesrapers, maar is nu erelid

Jasper van Zuuren die zijn oorkonde voor erelid van carnavalsvereniging de Krutjesrapers vasthoudt met zijn vrouw en kinderen
Foto: Ons Son en Breugel

Er kwam een ceremonieel einde aan een reis die 23 jaar duurde voor Jasper van Zuuren, waarin hij vele hoogte- en dieptepunten mee heeft gemaakt. Nu legt hij zijn voorzittershamer neer en treedt toe als erelid van carnavalsvereniging de Krutjesrapers.

Het einde van een tijdperk. Zo mag je het aftreden van Jasper van Zuuren als voorzitter van carnavalsvereniging de Krutjesrapers omschrijven. Wat in 1999 begon als lid van de raad van elf mondde (na het zijn van opper en secretaris) uit in dertien jaar voorzitterschap. Voor Jasper was 9 november 2022 de datum om die rol waar iedereen hem van kent neerlegt.

“Het is mooi geweest,” zei Jasper van Zuuren bij zijn toelichting om de voorzittershamer over te dragen. Een onwennig gevoel, maar een besluit waar hij helemaal achter staat. “Het is mijn keuze en ook een uitstekende gelegenheid. De periode met corona heeft heel erg veel van ons gevergd. Van de vrijwilligers en de vereniging. Maar we hebben steeds laten zien dat we bezig zijn met wat wel kan.”

De juiste omgeving

Hij kenmerkt zijn voorzitterschap zelf als de man op de achtergrond. Die de prins, raad, vrijwilligers en artiesten laten ‘shinen’ en alleen de spotlight de pakken als dat nodig is. “Het belangrijkste wat ik steeds zelf wilde bereiken is een goede sfeer en de juiste omgeving waarop iedere vrijwilliger het leuk vindt om te komen en doen waar hij goed in is. Het succes komt daarna vanzelf.”

Van de aanwezige krutjesrapers en krutjesraperinnekes in hotel La Sonnerie kreeg Jasper een staande ovatie. Een eerbetoon aan een man die altijd klaarstond en klaar zal blijven staan voor het carnaval in Krutjesgat. “Ik was altijd nuchter en had mijn auto strategisch geparkeerd achter de tent. Want je weet maar nooit. Dat is in dertien jaar twee keer goed van pas gekomen.”

Nieuwe voorzitter

Met unanieme stemmen van de aanwezige Krutjesrapers werd oud-prins Ronald Brekelmans gekozen als nieuwe voorzitter. Een voordacht waar Jasper helemaal achter staat als waardige opvolger. Het was voor de kersverse voorzitter Ronald een hele eer om hem te mogen onderscheiden met één van de grootste onderscheidingen die carnavalsvereniging de Krutjesrapers rijk is: toetreding als erelid.

Na het opspelden van de gouden krut op de borst van Jasper had nog wel een wijze raad voor zijn opvolger Ronald. “Als je de voorzittershamer vergeet, kost je dat een rondje.” Bijkomend voordeel is nu dat Jasper niet meer aangesproken hoeft te worden met de in zijn ogen verschrikkelijke woorden “meneer de voorzitter.” Hij is nu gewoon de fervent carnavalsvierder Jasper van Zuuren, die op de achtergrond altijd klaar staat om te helpen met raad en daad.

Post article

Post article