Zoek
Sluit dit zoekvak.

Minister stelt onderzoek in om legionella bij Rendac

Minister stelt onderzoek in om legionella bij Rendac
Foto: Wikipedia CC0

Cora van Nieuwenhuizen, minister van infrastructuur en rijkswaterstaat, wil onderzocht hebben wat de risicofactoren zijn voor verspreiding van legionella.

In een brief aan de Tweede Kamer en in antwoorden op vragen van kamerleden Corrie van Brenk (50-Plus) en Femke Merel van Kooten-Arissen (PvdD) kondigt minister Cora van Nieuwenhuizen het onderzoek aan. Het onderzoek is nodig na aanleiding van diverse legionellabesmettingen door biologische waterzuiveringsinstallaties bij Vion in Boxtel en Rendac in Son. In totaal zijn 54 legionellabesmettingen vastgesteld die mogelijk herleid kunnen worden naar deze installatie bij de Rendac. Drie zijn er overleden aan de besmetting. Zeven patiënten waren besmet met dezelfde bacteriestam uit de zuiveringsinstallatie.

“Een afvalwaterzuivering hoort niet te zorgen voor gezondheidsschade voor omwonenden. Het was tot voor kort niet bekend dat afvalwaterzuiveringen onder bepaalde omstandigheden kunnen zorgen voor directe verspreiding van de legionellabacterie. Biologische waterzuiveringsinstallaties bestaan al vele tientallen jaren. Directe verspreiding over grotere afstand vanuit een afvalwaterzuiveringsinstallatie was nog niet eerder aangetoond.”

“Het is nog niet precies duidelijk onder welke omstandigheden deze verspreiding kon plaatsvinden. Hiernaar vindt nader onderzoek plaats. Pas dan is er meer te zeggen over het verband tussen afvalwaterzuiveringen en de verspreiding van legionella.”

Het RIVM en de betrokken instanties nemen inmiddels maatregelen. In totaal zijn er 209 biologische waterzuiveringsinstallaties bekend. “Het is aan de bevoegde gezagen om met deze informatie bij afvalwaterzuiveringen die aan de genoemde risicofactoren voldoen, extra eisen te stellen, zoals het afdekken van de installatie. Daarnaast zet ik in op versneld onderzoek naar risicofactoren voor verspreiding van de legionellabacterie en effectieve lange termijnmaatregelen. Tenslotte ga ik in kaart brengen of en hoe we ook voor afvalwaterzuivering eisen kunnen opnemen met betrekking tot legionella.”