Zoek
Sluit dit zoekvak.

Overlastgevende kabelbaan wordt verplaatst naar ’t Zand

De speeltuin aan de Limburglaan met een kabelbaan, klimrek en pannaveld
Foto: Ons Son en Breugel

Kort heeft de jeugd van de Gentiaan kunnen genieten van hun kabelbaan, want na klachten heeft de gemeente besloten deze te verplaatsen naar ’t Zand.

Een knap staaltje werk van de jeugdgemeenteraad, zo mocht het openen van de speeltuin bij de Limburglaan genoemd worden. Een vervallen basketbalveld werd omgetoverd door een klein speelpaleis voor jonge kinderen. Met onder andere een kabelbaan, klimrek en pannaveld konden kinderen weer spelen in een stimulerende omgeving bij hen in de buurt.

Buurtbewoners waren destijds minder enthousiast over de speeltuin. Niet dat er kritiek was op de speeltuin zelf (dat was het voorheen immers ook), maar wel over de burgerparticipatie. Zonder overleg viel er een uitnodiging voor de opening van de speeltuin op de mat, zonder dat zij gehoord waren over hun inbreng. Desondanks werd de speeltuin geopend.

Nieuwe locatie

Een belangrijk element van de speeltuin, de kabelbaan, gaat nu echter verdwijnen. Het geluid dat de kabelbaan produceerde werd als geluidsoverlast ervaren door aanwonenden. De gemeente besloot daarom in 2021 de kabelbaan af te sluiten. De zoektocht naar een nieuwe locatie werd toen gestart.

Die locatie is gevonden in ’t Zand. Om dezelfde fout als bij de speeltuin in de Gentiaan te voorkomen, werd dit keer wel overleg gepleegd met de buurt. Dinsdag 30 januari besloot het college van burgemeester en wethouders om de kabelbaan definitief te verplaatsen. Of er een nieuw en minder geluidsoverlast veroorzakend speeltoestel in de Limburglaan voor het verdwenen speeltoestel in de plaats komt, is niet bekend.