Raad wordt betrokken bij toekomst van de homo-ontmoetingsplaats

Bord 'welkom in de gemeentelijke bossen' bij de homo-ontmoetingsplaats
Foto: Ons Son en Breugel

Het college wil samen met de gemeenteraad gaan kijken naar de situatie omtrent de homo-ontmoetingsplaats aan de Hoberglaan.

In een door D66 en PvdA/GroenLinks aangevraagd interpellatiedebat kreeg burgemeester Hans Gaillard het vuur aan de schenen gelegd. De homo-ontmoetingsplaats aan de Hoberglaan is al enige tijd onderwerp van discussie, omdat het beeld bestond dat er een gerichte gemeentelijke actie tegen de ontmoetingsplaats was.

Dat terwijl de homo-ontmoetingsplaats volgens Monique van Zwieten (D66) en Joris van Dam (PvdA/GroenLinks) al 45 jaar zonder noemenswaardige problemen bestond. Ook de handelingen die op de ontmoetingsplaats plaatsvinden zijn wettelijk toegestaan. Zolang dit maar buiten het zicht van de openbare weg gebeurt.

Één voorbeeld

Volgens de burgemeester zou uit onderzoek van Lumens blijken dat er signalen zijn van prostitutie, mensenhandel en drugsgebruik. In de discussie kon kon Gaillard daar één voorbeeld van noemen. Het aangehaalde rapport waarin alle andere signalen beschreven stonden mocht niet openbaar worden gemaakt.

Op basis van deze signalen heeft de gemeente de afgelopen tijd actie ondernomen. Eerst door slagbomen te plaatsen bij de oorspronkelijke ontmoetingsplaats, daarna door te handhaven bij de nieuw ontstane ontmoetingsplaats. Daarbij zijn 40 mannen bekeurd door boa’s die tussen zonsondergang en zonsopgang zich in het bos bevonden. Volgens Gaillard op advies van de politie. Ook noemde Gaillard de toename in incidenten tegen boa’s die controleerden, waarbij fysiek geweld niet geschuwd werd.

“Laat de politie goed onderzoek doen”

Wat Van Zwieten en Van Dam voornamelijk dwars zat in het debat, was het gebrek aan bewijs en het ontbreken van excuses. Van Dam: “Ik ben geschrokken dat we op een aantal vragen geen antwoord krijgen. De belangrijkste hoop die wij uitspraken vragen is dat er excuses zouden komen voor de bezoekers van de ontmoetingsplaats die bekeurd zijn. Deze vorm van handhaven heeft niets te maken met de signalen waar u het over had waarom u vond dat er opgetreden moest worden.

“Als die signalen serieus zijn dan ben ik de eerste om te zeggen ‘laat de politie daar goed onderzoek naar doen en zorg dat er geen prostitutie plaatsvindt, geen mensenhanden plaatsvindt, geen drugshandel plaatsvindt in onze bossen.’ Want dat hoort daar niet thuis. Maar dat is iets anders dan de boa’s te vragen om mannen te gaan bekeuren die ’s avonds seks hebben in het bos.”

Handreiking

Het college had volgens burgemeester Hans Gaillard op dinsdag 21 december in ieder geval een verkeersbesluit genomen. De slagbomen bij de oorspronkelijke ontmoetingsplaats onder de hoogspanningsmasten worden weggehaald. Ook worden er geen slagbomen geplaats bij de ingang van het bos bij het Wilhelminakanaal, waar de nieuwe ontmoetingsplaats is ontstaan. De tussenliggende slagboom blijft staan zoals ‘ie staat.

De burgemeester deed in ieder geval een handreiking in de richting van de gemeenteraad. Om te kijken hoe de toekomst van de ontmoetingsplaats er uit komt te zien. “Ik denk dat het verstandig is om de komende tijd het gesprek hierover met elkaar wat diepgaander te voeren. Kijken hoe anderen, politie en Lumens er naar kijken.”

Post article

Post article