Son en Breugel wil ‘Het Dorpshuis’ als naam voor nieuwe dorpshuis

Wethouder Jan Boersma neemt naam 'Het Dorpshuis' in ontvangst
Foto: Ons Son en Breugel
Nieuws

Na een wekenlange zoektocht nam wethouder Jan Boersma de gekozen naam voor het nieuwe dorpshuis door de inwoners van het dorp in ontvangst: ‘Het Dorpshuis’.

Vanochtend overhandigden wij de naam die de inwoners van Son en Breugel hebben gekozen aan wethouder Jan Boersma. Boersma heeft het als portefeuillehouder van het project het dagelijks druk met de ontwikkeling van het gebouw.

Ik was zelf gecharmeerd van de Bakermat, die heb ik voorbij horen komen,” zegt Boersma. Zelf had de wethouder niet meegedaan aan de enquête, maar hoorde in het dorp wel verhalen over de ludieke actie. De wethouder onthulde de naam ‘Het Dorpshuis’ als de gekozen naam door de inwoners van Son en Breugel in de enquête.

De naam vond de wethouder verrassend. “Het dekt de lading. Beter dan de oude benaming MFA,” grapte hij, refererend aan de nieuwbouwplannen voor het nieuwe dorpshuis. Inzendingen als ‘Maison’ (Frans voor ‘huis’ en een symbolisch acroniem voor Multifunctionele Accommodatie In Son’) wat er nog aan zou kunnen refereren werden besproken, maar was niet de keuze van de inwoners.

“Ongefilterd, zonder voorselectie”

De wethouder was benieuwd naar de beweegreden voor de enquête. Rutger van der Heijden, initiatiefnemer van Ons Son en Breugel: “Ik wist dat er op een bepaald moment een zoektocht zou komen naar een naam voor het dorpshuis. De gemeente kennende zou er een commissie opgetuigd worden die zou bepalen wat de naam moest worden. In het kader van burgerparticipatie heb ik de daadwerkelijke toekomstige gebruikers van het nieuwe dorpshuis, de inwoners van Son en Breugel, helemaal zelf aan het woord gelaten. Ongefilterd, zonder voorselectie.”

In totaal waren er 79 naamsuggesties ingestuurd en verwerkt in de enquête. Ons Son en Breugel deelde naast de nummer één ook de rest van de top vijf met wethouder Boersma: ‘Bij De Toren’ op twee, ‘Sonnehuys’ op drie, ‘Torenzicht’ op vier en ‘De Bron’ op vijf. Het slechtst scoorde de inzending ‘Rutgers Huis’.

Eigen zoektocht

Maar wordt ‘Het Dorpshuis’ ook de daadwerkelijke naam voor het nieuwe dorpshuis? Boersma: “We gaan zelf namen inzamelen. Een nog te vormen jury onder leiding van burgemeester Hans Gaillard zal rond oktober een nieuwe naam kiezen.” Alle ingezonden namen die binnen zijn gekomen bij Ons Son en Breugel zullen ter beschikking worden gesteld aan de gemeente om mee te doen.

In totaal waren er 258 inzendingen. Van de 260 deelnemers waren er 245 unieke inzendingen uit Son en Breugel die correct waren ingevuld. 32% van de deelnemers kwam uit Breugel, 68% uit Son. De oudste deelnemer is (ongeveer) 83 jaar, de jongste ongeveer 13 jaar. De gemiddelde leeftijd van de respondenten was 46 jaar.

Post article

Post article