Search
Close this search box.

Wanneer kan de gemeenteraad weer samen door één deur?

De microfoon/microfoons op de tafel in de raadzaal van de gemeenteraad
Foto: Ons Son en Breugel

Voor en achter de schermen wordt door de gemeenteraad stevig gediscussieerd, tot groot ongenoegen van de inwoners. Een grote meerderheid ziet graag dat de ruzies bij worden gelegd.

Voor de gemeenteraadsverkiezing van 2018 was er al onenigheid, maar sinds dat coalitiepartijen CDA, PvdA/GroenLinks en Dorpsvisie (en later sloot D66 zich daar bij aan) aan het roer staan is de sfeer grimmiger en grimmiger geworden. Grote dossiers zoals Breugel Bruist, afvalinzameling en het dorpshuis begonnen vrijwel van voor af aan. Tot groot ongenoegen van oppositiepartijen VVD en Dorpsbelang, die amper een vuist kunnen maken tegen de coalitie. Zelfs binnen Dorpsvisie was er onenigheid, wat resulteerde in een afsplitsing van raadsleden Marianne van der Putte en Helga Helder samen met burgerlid Stephen Philippi die Voor U oprichtte.

In de drie jaar na de gemeenteraadsverkiezing zijn coalitie en oppositie verder en verder uit elkaar gegroeid. Zowel voor als achter de schermen zijn discussies haast onvermijdelijk. Uit gesprekken met raadsleden blijkt dat de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Hans Gaillard, onvoldoende doet om de onenigheid te sturen. Een grote reden waarom de vertrouwenscommissie die praat over de herbenoeming van de burgemeester graag een andere burgemeester ziet. Er wordt gewezen naar het project bestuurlijke vernieuwing, wat tot op heden nog geen wondermiddel is gebleken.

In de poll op Vragen Vrijdag waren de lezers van Ons Son en Breugel duidelijk: stop het gekissebis. 86% (107 stemmen) gaf in de story op Instagram en Facebook aan dat het ruziën moet stoppen, tegenover 14% (18 stemmen) die het zo wel prima vond.

Over twee zeken zelf meedoen tijdens Vragen Vrijdag? Volg dan onze stories op Facebook en Instagram.