Search
Close this search box.

Wolfswinkel ligt er weer netjes bij en krijgt meer ruimte

Wolfswinkel ligt er weer netjes bij en krijgt meer ruimte
Foto: Ons Son en Breugel

Wethouder Kees Vortman, voorzitter van de stichting Wolfswinkel en portefeuillehouder openbare werken, nodigde de pers uit om samen met hem een rondje over Wolfswinkel te lopen. De afgelopen paar weken is er onderhoud gepleegd aan de begraafplaats en is er meer ruimte gekomen voor de toekomst.

“Ik keek naar die asfaltpaden… dat werd echt tijd dat we daar is significant in investeerden.” Voor de wethouder was de staat van de paden een doorn in het oog. “Er zaten wat gaten in. Veel van de bezoekers zijn wat op leeftijd, wat minder mobiel. We vonden met elkaar dat het hoog tijd werd en dat betekende dat we alle paden op de begraafplaats opnieuw moesten asfalteren.” De nieuwe paden zijn vorige week aangelegd en zijn gelijk de randen van de paden aangepakt. Door het nieuwe asfalt oogt de begraafplaats meteen een stuk ordentelijker.

Een andere verbetering is het plaatsen van een tweetal verwijderbare paaltjes aan het begin van de begraafplaats. “Wat er nog wel eens gebeurde was als er grafzerken geplaatst moesten worden dat, als je even niet uitkeek, ze met een grote vrachtwagen zo het terrein op reden. Dan reden ze tot aan de plek, daar werden de zerken uitgetakeld en waren ze klaar. We hebben met elkaar gezegd dat dat afgelopen moet zijn. We hebben nu een mooie asfaltlaag, die laten we niet kapot rijden. Er mag dus niemand meer met een vrachtwagen op de begraafplaats komen.” Door het plaatsen van de paaltjes heeft Wolfswinkel meer grip op het verkeer op het asfalt en zorgt zo dat het vernieuwde asfalt langer meegaat.

Ook is er nog ruimte om te groeien. “Het middenterrein was eigenlijk een braakliggend stuk. Er stond wat onkruid, er lag een bepaalde wal omheen en zag er niet altijd even goed uit. We vonden dat we daar wat mee moesten doen. Het is een beetje verhoogd om het minder drassig te maken. Bovendien zorgt het ervoor dat je voor de toekomst wat meer diepte hebt. Het middenterrein is nu ingezaaid, dus het is straks een mooie, open grasvlakte. In de ontwikkeling zijn we bezig om plannen te maken. Straks komt er ook nog een pad overeen waardoor je er ook kan lopen. Aan weerszijde komen daar speciale koffers voor graven en komt er ruimte voor urnen.”

Want hoewel begraven minder populair wordt, loopt de begraafplaats tegen haar huidige limiet aan. Hier en daar komen plaatsen vrij door het niet meer (willen) betalen van grafrechten, maar toch begint Wolfswinkel aardig vol te raken. Wolfswinkel is door de ligging en de natuurlijke omgeving populair bij omliggende gemeentes als Lieshout en Eindhoven, vooral bij de speciale ondergrondse koffers voor urnen. Met de verbeteringen aan Wolfswinkel is de begraafplaats in ieder geval klaar voor de toekomst.

Een toekomst met wellicht een crematorium. Want de wens van Wolfswinkel om een crematorium te bouwen is nog altijd aanwezig. Wethouder Robert Visser is hier hard mee bezig volgens wethouder Kees Vortman. “De firma Kuijs heeft gezegd ‘mogen wij een crematorium ontwikkelen?’ Daarop heeft het stichtingsbestuur dat dat in hun ogen een ontwikkeling waar zij aan mee willen werken. Als je iets wilt leveren dat aansluit bij de behoeften van de mensen, dan zou je dat ook moeten kunnen bieden.” Volgens de wethouder zal nog voor het einde van deze coalitieperiode, begin volgend jaar, uitsluitsel komen over de komt van het crematorium.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play