Search
Close this search box.

Sloop sporthal de Bongerd uitgesteld tot na 1 oktober 2023

De Bongerd Breugel
Foto: Ons Son en Breugel

De aanwezigheid van vleermuizen en de impact van stikstof moeten nog onderzocht worden, dus blijft sporthal de Bongerd nog even staan.

Eerder was al duidelijk dat er tot maart 2023 gesport kon worden in sporthal de Bongerd. Pas daarna zou de sloop kunnen beginnen om een nieuwe sporthal te bouwen. Sporters zouden dan verhuizen naar andere accommodaties zoals het gesloten Vestzak of de blaashal bij HTC Hockey. Maar door verschillende onderzoeken die nog uitgevoerd moeten worden kunnen sporters volgens de gemeente tot minimaal 1 oktober verantwoord sporten in de Bongerd.

Om te kunnen starten met de sloop, moest de aannemer een flora- en faunaonderzoek laten doen. Dat is niet gebeurd. “Toen is zo snel mogelijk een zogenaamde quickscan uitgevoerd,” zegt wethouder Jelle de Jong (Dorpsvisie). “Deze quickscan gaf geen uitsluitsel over de aanwezigheid van vleermuizen. Daarop zijn diverse ecologen gevraagd de situatie te beoordelen. Ook zij konden geen uitsluitsel geven. Dat betekent dat de aannemer het onderzoek in maart voortzet en in september afrondt. Pas dan is duidelijkheid of er vleermuizen aanwezig zijn.”

Stikstof

Ook is er nog geen uitsluitsel over de impact van stikstof. Wethouder de Jong: “De Omgevingsdienst onderzoekt dat. Het kan nog enkele maanden duren voordat we uitsluitsel krijgen. Dat komt omdat de Omgevingsdienst erg veel aanvragen te verwerken heeft en zij ook met achterstanden kampt. Onze verwachting is dat dit echter geen aanvullende gevolgen heeft voor de planning.”

Sporters kunnen tot 1 oktober blijven sporten in Breugel. Ook scholen kunnen nu hun gymlessen in Breugel blijven geven tot het einde van het schooljaar. “Blijkt dat zich de komende maanden onoplosbare technische problemen voordoen in De Bongerd, dan verhuizen gebruikers alsnog naar het Vestzaktheater en de blaashal.”

De blaashal blijft langer dan de geplande twee jaar om de uitstel van de sloop op te kunnen vangen. De blaashal zit echter wel aan zijn maximale capaciteit. Volgens de wethouder lopen de plannen voor Breugel Bruist geen vertraging op voor de einddatum.