Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vleermuizen en gele kwikstaarten houden nieuwe brug Dommelpas tegen

De fietsbrug over de Dommel in de Dommelpas
Foto: Ons Son en Breugel

Déjà vu: het vervangen van de brug over de Dommel in de Dommelpas loopt vertraging op door de aanwezigheid van beschermde diersoorten.

In augustus 2020 waarschuwde wethouder Jan Boersma (CDA) voor de huidige staat van de brug over de Dommelpas. De brug moet ingrijpend aangepakt worden “anders ligt de brug binnen de kortste keer in duigen,” waren de onheilspellende woorden van de wethouder. Anderhalf jaar later staat de brug nog. Henk Hulsen (CDA) vroeg de wethouder om een update tijdens het vragenhalfuurtje van de gemeenteraad.

Volgens wethouder Boersma is de brug onderzocht. De bewapening van het beton laat te wensen over, maar is veilig genoeg voor fietsers en voetgangers. De veiligheid van de brug wordt periodiek gecontroleerd. Ook liggen de schetsen voor de nieuwe brug al klaar.

Aanvullend onderzoek

Maar bij het flora- en fauna onderzoek is ontdekt dat er mogelijk vleermuizen en gele kwikstaarten huisvesten in de nabijheid van de brug. “Doordat dit beide beschermde diersoorten zijn, moet er aanvullend onderzoek worden uitgevoerd. Dit onderzoek loopt inmiddels, en neemt alles bij elkaar al gauw een half jaar in beslag en leidt mogelijk tot aanpassing van het ontwerp.”

Wethouders Boersma verwacht eind 2022 de aanbesteding voor het vervangen van de brug te kunnen beginnen. Het daadwerkelijk vervangen van de brug zou dan begin 2023 plaats kunnen vinden.

Déjà vu

Eerder zorgden vleermuizen er al voor dat de geplande sloop van de voormalige Sint-Petrus’ Bandenkerk tegen werd gehouden. Dit gaf na de gemeenteraadsverkiezing de kans om het nieuwe dorpshuis te vestigen in de voormalige kerk. Om de vleermuizen te doen verleiden te verhuizen, werd voor 50.000 euro een witte toren in Vroonhoven gebouwd.

In het gebied rond de Dommelpas leven ook bunzingen, die net als de vleermuis en gele kwikstaart bescherming genieten.