Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dit gebeurde er allemaal in Son en Breugel in 2018

Sint-Petrus Bandenkerk
Foto: Ons Son en Breugel

Het einde van het jaar 2018 is hier, een bewogen jaar voor het nieuws in Son en Breugel. Een voormalig kerkgebouw dat eerst wel, maar uiteindelijk toch niet gesloopt werd. Een machtsverschuiving na een veelbesproken gemeenteraadsverkiezing. Een sporthal die levensgevaarlijk bleek. En nog veel, veel meer. Ons Son en Breugel heeft de berichten van heel 2018 één voor één nageplozen om te zien welke berichten in de afgelopen twaalf maanden er uit sprongen.


Januari: Omgevingsdienst wijst zienswijze voor sloop kerk af om vleermuizen te beschermen

Kamerlid stelt vragen over bescherming Sint-Petrus' Bandenkerk
Foto: Ons Son en Breugel

Januari stond in het teken van de Sint-Petrus’ Bandenkerk: ging de sloopkogel nu wel of niet door het voormalige kerkgebouw? In december 2017 werd de laatste mis nog gehouden, waarna het gebouw uit de eredienst werd onttrokken. De sloop werd al meermaals uitgesteld, maar toen de omgevingsdienst geen groen licht gaf voor de sloop om de vleermuizen die in het gebouw zitten te beschermen keerde het tij voor.


Februari: Zweet- en bierdruppels werden gemorst bij de Krutjesgatse Oberrace

Foto: Ons Son en Breugel

Carnaval viel dit jaar in februari. Een moment om eventjes de boel de boel te laten en lekker te gaan feesten. Zo werd er bij café het Raadhuis flink wat bier verschoven tijdens de Krutjesgatse Oberrace. Georganiseerd door de raad van 11 van carnavalvereniging de Krutjesrapers gingen carnavalsvereniginen de strijd met elkaar aan om te bepalen die het snelste een blad bier over het uitdagende parcours kreeg, en daarbij zo min mogelijk te morsen.


Maart: Dorpsvisie grootste partij in gemeenteraadsverkiezing

Nieuwe gemeenteraad voor het eerst bijeen voor beëdiging
Foto: Ons Son en Breugel

Met het uitstel van de sloop van de voormalige Sint-Petrus’ Bandenkerk kwam het hergebruik van het gebouw als dorpshuis weer op de politieke agenda te staan. CDA en Dorpsvisie, altijd fel tegenstander geweest van een nieuw gebouw en sloop van het voormalige kerkgebouw, wisten Son en Breugel voor zich te winnen tijdens de gemeenteraadsverkiezing. Beide partijen kregen er een zetel bij, ten koste van Dorpsbelang. En de nieuwe gemeenteraad liet er geen gras over groeien.


April: Uniek bouwproject brengt senioren, starters en jonge gezinnen samen

Uniek bouwproject brengt senioren, starters en jonge gezinnen samen
Foto: Ons Son en Breugel

Son en Breugel is vol. Tenminste, de gemeente wil niet verder uitbreiden, alleen ‘inbreiden’. Na de verhuizing van basisschool de Bloktempel is het stuk grond waar het oude schoolgebouw stond braak komen te liggen. Dorpsgenoten Kees van der Meijden, Hans Luteyn, Kees Bierhoff en Johan Slegers klopten aan bij de gemeente om op deze locatie hun droomhuizen te kunnen bouwen, samen met andere.


Mei: Welkom bij Ons Son en Breugel, een frisse kijk op ons dorp

Download de app en ben altijd op de hoogte van ons nieuws
Foto: Ons Son en Breugel

Mei stond voor ons in het teken van de grote stap naar zelfstandigheid. Son en Breugel Nieuws werd omgedoopt tot Ons Son en Breugel. Een moeilijke beslissing om te nemen, maar noodzakelijk voor de toekomst. Gelukkig kunnen we naar zeven maanden melden dat jullie Ons Son en Breugel omarmt hebben. En zodra we er klaar voor zijn zullen we jullie verder bij gaan praten wat Ons Son en Breugel in 2019 allemaal gaat doen voor Son en Breugel.


Juni: Grote domper: stroom valt uit tijdens prikkelarme kermis

Kinderen met een beperking alsnog genoten van een rustige kermis
Foto: Ons Son en Breugel

Ieder jaar is er een speciale middag voor de kinderen in ons dorp met een rugzakje. Deze kinderen kunnen dan genieten van de kermis in ons dorp zonder harde muziek, felle lampen en attracties op volle toeren. Maar dit jaar werd deze prikkelarme kermis gesaboteerd: iemand rommelde met de stroomvoorziening van de attracties. Een hoop beteuterde gezichten waren het gevolg. Maar gelukkig kon er later toch nog genoten worden van een speciale kermis, met een beetje hulp.


Juli: Brandweer bestrijdt meerdere bermbranden tegelijkertijd

Deel A50 korte tijd dicht door flinke bermbrand bij Ekkersrijt
Foto: Sem van Rijssel/SQ Vision

De zomer van 2018 was ongekend droog. Weken, maanden, gingen voorbij zonder een druppeltje regen. Het leed dat daarmee gepaard gaat treft ook Son en Breugel, zo ondervond de brandweer. Langs de A50 wist de berm op meerdere plaatsen in brand te vliegen, door onbekende oorzaak. Maar ook aan de andere kant van het dorp, op de Kuilen, was het raak en moet de brandweer er aan te pas om de vlammen te doven.


Augustus: Mariakapel in Beverlaan het zestiende monument in het dorp

Mariakapel in Beverlaan het zestiende monument in het dorp
Foto: Ons Son en Breugel

Wethouder Jan Boersma (CDA) had de eer om de Mariakapel aan de Beverlaan te voorzien van een schildje. Het tiende schildje in Son en Breugel, dat de gemeentelijke monumentenstatus aangeeft. Volgens de monumentencommissie, die de Mariakapel in 2017 voordroeg als gemeentelijk monument,  is de kapel “van cultuurhistorisch belang als uiting van de rooms katholieke geestelijke ontwikkeling van Son in de naoorlogse jaren.”


September: De Krommen Hoek haalt zwemmend geld op voor weeskinderen Indonesië

De Krommen Hoek haalt zwemmend geld op voor weeskinderen Indonesië
Foto: Zwembad Son

In september sprongen leerlingen van basisschool de Krommen Hoek het water van het Sonse zwembad in. Leerlingen van het Stedelijk College Eindhoven hadden voor de basisschool een sponsorzwem georganiseerd om zo geld op te halen voor hun project in Indonesië. Binnenkort vertrekken de leerlingen van het Stedelijk College Eindhoven naar het land om spullen te overhandigen aan een weeshuis, waar ook kinderen met speciale behoeftes een dak boven hun hoofd krijgen.


Oktober: HTC Son Tennis en de Bloktempel maken van de nood een deugd

HTC Son Tennis en de Bloktempel maken van de nood een deugd
Foto: Ons Son en Breugel

Door een constructiefout werd sporthal de Landing in oktober met onmiddellijke ingang gesloten. Loshandende plafond- en gevelplaten maakten de sporthal levensgevaarlijk. Een ramp voor sportverenigingen en scholen. HTC Son Tennis zocht meteen contact met basisschool de Bloktempel om te kijken wat zij voor elkaar konden betekenen, gezien de overdekte hal van de tennisclub prima dienst kon doen om gymlessen te verzorgen. Een vruchtbare samenwerking was geboren.


November: Burgemeester eet belangrijkste maaltijd van de dag bij de Sonnewijzer

Foto: Ons Son en Breugel

Een goed begin is het halve werk, zegt het spreekwoord. Een goed ontbijt is daarom belangrijk om een goede en gezonde start van de dag te beleven. Daarom schoven burgemeesters in heel Nederland aan bij basisscholen tijdens het Nationaal Schoolontbijt. Dit jaar was het de beurt aan basisschool de Sonnewijzer om samen met burgemeester Hans Gaillard de dag te beginnen met een voedzame maaltijd.


December: Ons Dorp Live biedt voor iedereen een muzikale avond

Green Apple tijdens Ons Dorp Live
Foto: Ons Son en Breugel

December was een muzikale maand met meerdere evenementen. Op 8 en 9 december nam harmonie Pro Honore Et Virute Son en Breugel mee op wereldreis. 15 december begon in de Sint-Genovevakerk met een speciaal kerstconcert van harmonie Pro Honore Et Virtute. Diezelfde avond gingen meer dan twintig bands los op zeven locaties in het centrum van Son en Breugel voor Ons Dorp Live. Enkele dagen later waren meerdere avonden in jongerencentrum Oase het toneel van optredens van Key4Music. Het jaar werd afgesloten met de tweede editie van Snow Radio, dat op 25 december van start ging.